icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij Leadership Talents
Klantcase

Team PW&O over midlancer Luc: “Een goede manager maakt echt het verschil”

Leadership Talents

De opleiding Pedagogisch Werk & Onderwijsassistent van ROC van Amsterdam telt meer dan 830 studenten en een opleidingsteam van ruim 60 man. Geen wonder dat de dagelijkse aansturing door een tweekoppig managementteam wordt gedaan. Maar toen één van de opleidingsmanagers het team verliet, had de opleiding snel een interimmer nodig. Aan Luc Quinten van Leadership Talents de taak om dit gat te vullen.

Luc Quinten
Luc Quinten /
Interim-Manager

Team PW&O

Vanaf het allereerste moment werd Luc onderworpen aan de humor, creativiteit en gastvrijheid van dit welzijnsteam. Hoe is dat bevallen? Vier zeer betrokken coördinatoren: Simone Dalgety, Hanan Ahajam, Zehra Adiguzel en Eline Veen delen hun ervaringen over de samenwerking met interim opleidingsmanager Luc.

Met een hecht team naar beter onderwijs

Simone vertelt: "De vorige opleidingsmanager transformeerde het team naar een transparante, zelfsturende organisatie, waarin teamleden zich betrokken en gehoord voelden. Ze heeft veel geïnvesteerd in teambuilding. En toen zij vertrok, liet ze een hechter team achter, dat klaar was voor de volgende stap: het verbeteren van de onderwijskwaliteit."

Beleid voor personeel en financiën

Bij binnenkomst werd Luc direct aan de tand gevoeld in een quiz die het team voor hem had voorbereid. En na een uurtje kennismaken, kwam de eerste uitdaging. “We hebben een probleem. We hebben een taakstelling van ongeveer 4 FTE en 18 tijdelijke contracten”, vertelt Luc over zijn eerste contact met zijn collega-opleidingsmanager Marc Neerhof. “Na een goede bak koffie heb ik me daar in verdiept. En het is ons uiteindelijk gelukt om iedereen te behouden en binnen de begroting te blijven.” Naast een beter personeelsbeleid, was ook het opstellen van een financieel gezond beleid een van zijn uitdagingen. “Zorg en welzijn mensen zijn creatief, en die creativiteit was ook in de urenbesteding duidelijk zichtbaar.”

Structuur en professionaliteit

Daarnaast bracht Luc meer structuur en professionaliteit in de onderwijskwaliteit en processen. “Je voelt soms wel dat het wat professioneler en gestructureerder mag, maar niemand voelde zich daartoe geroepen”, vertelt Eline. Onder begeleiding van Luc startte het team met een efficiency-slag. “Van taakuren tot versneltraject en van leerklimaat tot jaarplanning: alles is nu beter voor ons ingericht.” Als advocaat van de duivel hielp Luc het team kritischer naar processen te kijken. Met vragen als: "Waarom moeten we het zo doen? En waar staat dat? Daarom leggen we regelmatig alles onder de loep, maar we sleutelen alleen aan wat echt verbeterd moet worden”, bevestigt Hanan.

Leadership Talents

Doorpakken in plaats van doordrukken

"Luc weet hoe hij moet doorpakken", zegt Zehra. "We hadden dat nodig. We zijn een hecht team, echt mensenmensen, maar daardoor hadden we juist behoefte aan zijn zakelijke aanpak." Ook al was lang niet iedereen blij met deze aanpak, licht Simone toe: “Met 60 man in het team kun je het nooit met iedereen eens zijn, maar je moet wel visie en beleid hebben en daarop varen. Luc en Marc konden alles goed onderbouwen. En was je het er niet mee eens? Dan was er ruimte en tijd om dit te bespreken.”

Het verschil door een goede manager

Inmiddels is een vaste invulling gevonden voor de rol van Luc. En hoewel het team veel vertrouwen heeft in deze nieuwe opleidingsmanager, is er ook een gevoel van weemoed. Eline: “Er zit nog zoveel in het vat en het is jammer dat Luc dat niet meer gaat meemaken. Hij heeft echt zijn plek verdiend in ons team. Eerder had ik mijn twijfels over het nut van managers, maar nu weet ik dat manager écht een baan is. Voor mij is dit de eerste keer dat ik heb ervaren wat voor verschil een goede manager maakt.”  

Kennis van onderwijs en examinering

“Luc is de man die je in een trainingspak op een volkscamping kan zetten, maar ook de man in een driedelig pak in een 5-sterrenrestaurant en alles ertussenin, het komt wel goed, hij heeft een klik met iedereen.” Simone vult aan: ”Een goede manager kan leiden zonder te moeten leiden en naast deze vaardigheid bracht Luc ook veel kennis van onderwijs en examinering mee. En ook al was het niet altijd even makkelijk en hebben we keihard moeten werken, we zijn Luc daar heel dankbaar voor!”

Alle klantverhalen
Luc Quinten
Luc Quinten /
Interim-Manager

Op zoek naar interim-managers voor het vo, mbo en hbo? Neem contact op met Leadership Talents!