icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij Leadership Talents
Klantcase

‘’Iedereen kan weer vooruit kijken’’

Bas van Riessen en Cors Westerdijk Leadership Talents bij Lucent College Hilversum

Een school in transitie en een langdurig zieke teamleider. Krap een jaar geleden zat het Lucent College in Hilversum écht even met de handen in het haar. Reden voor directeur Cors Westerdijk om Leadership Talents in te schakelen. In Bas van Riessen vonden ze de interimmanager die ze zochten.

Flinke opdracht

Toen Bas in april 2023 werd aangetrokken als interimmanager, lag er een flinke opdracht voor hem klaar. Cors: “We waren net gefuseerd en verhuisd en wilden ook onze organisatorische inrichting vernieuwen. We hadden behoefte aan iemand die als teamleider aan de slag kon, maar die ook als adviseur en veranderaar alle rollen, taken en patronen kon analyseren en beetpakken. Bas snapte meteen hoe hij deze dubbele opdracht aan moest vliegen, zodat we samen een nog professionelere cultuur en organisatie neer konden zetten.”

Bas van Riessen en Cors Westerdijk Leadership Talents bij Lucent College Hilversum

Grip krijgen op de rol

Voor Bas betekende dit dat hij zo snel mogelijk met alle docenten, zorgcoördinatoren en andere teamleden om de tafel wilde. “Op basis van die gesprekken heb ik een analyse gemaakt van de knelpunten en prioriteiten”, vertelt hij. “Ook wilde ik weten waar de kracht en de zwakte van het team zat. Want hoe scherper je dat hebt, hoe adequater je om kunt gaan met zaken die spelen. Het was een goede start, we zijn snel begonnen met het maken van afspraken om verder te professionaliseren.”

Een van de speerpunten was de professionaliseringsslag in de rollen die docenten naast het lesgeven oppakken. Cors: “Sommige docenten zijn coördinatoren en houden zich bezig met leerlingbegeleiding. Andere docenten spelen weer een coördinerende rol in de vakgroepen. Die organisatie was nog pril en deze mensen moesten steviger in hun rol worden gezet. Bas heeft zich daar intensief mee beziggehouden. Hij heeft de taakomschrijvingen helder gemaakt, wekelijkse overleggen gepland en ervoor gezorgd dat er meer structuur kwam. Op die manier kregen de coördinatoren steeds meer grip op hun rol.”

Bas van Riessen Leadership Talents

Vooruit durven kijken

Terugblikkend op het afgelopen jaar zien zowel Bas als Cors wat voor enorme stappen er zijn gemaakt. Bas: “In het begin waren de teamleden best moe en zagen ze het even niet meer zitten. Nu zijn ze veel meer bereid om dingen op te pakken en er met zijn allen de schouders onder te zetten. Dat wil niet zeggen dat alles meteen van een leien dakje gaat, want het is knetterhard werken en er moet nog veel gebeuren. Maar ze staan wél weer allemaal in de actiestand en dat heb je nodig op een kleine school als dit. Het is mooi om te zien dat iedereen vertrouwen heeft en meer vooruit durft te kijken.”

Cors: “Het is ontzettend fijn dat Bas zo flexibel is geweest. Het was bijna een ‘u vraagt, wij draaien’-scenario. Dat gaf mij rust, want ik kwam zo veel meer toe aan beleidstechnische en strategische zaken. Eigenlijk was Bas helemaal geen stereotype interimmer, hij liep hier rond alsof hij hier gewoon thuishoorde en sloot naadloos aan bij onze school, het team en de cultuur. Dat was heel waardevol. We merken ook hoezeer ons team gegroeid is het afgelopen jaar. De sfeer is beter, we werken professioneler en er is op alle fronten meer rust en duidelijkheid. Ook ben ik trots op de veerkracht en het doorzettingsvermogen dat we met zijn allen hebben laten zien. Daar heeft Bas een heel grote rol in gespeeld.”

Bas van Riessen en Cors Westerdijk Leadership Talents bij Lucent College Hilversum

Op zoek naar interim-managers voor het vo, mbo en hbo? Neem contact op met Leadership Talents!