icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij Leadership Talents
Klantcase

“Er speelt heel veel achter de voordeur, maar toch kan elk kind hier zichzelf zijn”

Client Case Laura van Esveld

Sinds maart 2023 werkt Laura van Esveld als interim teamleider Bovenbouw bij Hofstede College in Den Haag in opdracht van directeur Wilbert van Beukering. Bij elke nieuwe opdracht stelt Laura zich ten doel om binnen twee weken ingewerkt en thuis in de organisatie te zijn. En dat dat gelukt is, kunnen we wel opmaken uit de reacties van haar tijdelijke collega’s.

“Laura pakt haar rol door er te zijn voor iedereen. Voor collega teamleider, docenten, onderwijsondersteunend personeel en leerlingen. Ze werd in korte tijd een van ons, die deels naast ons staat, maar ook leider is. Ze staat ’s ochtends in de hal bij de ontvangst van leerlingen, spreekt ze aan waar nodig en was binnen een week een collega en zichtbare teamleider”, vertelt docent Paul Sjoerds. “Ze gaat ontspannen te werk, haar deur staat altijd open. Ze pakt de draad vrij eenvoudig op, spreekt ook docenten aan en eist duidelijkheid bij vage plannen. Ik kan goed met haar sparren, want ze heeft een realistische kijk op zaken en geeft feedback waar ik mee vooruit kan.”

Doorpakken en aanspreken waar nodig

Laura voelt zich echt welkom bij Hofstede College. “Mensen stellen zich open, iedereen wil graag samenwerken en er is totaal geen wantrouwen. Als eerste heb ik gezorgd dat er duidelijkheid is voor leerlingen. Het is, zeker bij praktijkonderwijs, heel belangrijk dat je zichtbaar bent. En daarmee ben je ook zichtbaar voor collega’s. Ik loop veel door de school en spreek iedereen aan waar nodig. Onderbouw of bovenbouw, dat maakt mij niet uit, want we zijn één school. Ik verwacht van leerlingen dat ze hun werk doen, ik verwacht het van collega’s en ze mogen dat van mij ook verwachten.” Paul vult aan: “Leerlingen die er uit worden gestuurd, komen er niet vanaf met een kort praatje of worden niet na 10 minuten teruggestuurd. Ik merk dat ook de pessimisten Laura zijn gaan waarderen. Laura pakt eindelijk door, laat niets aan het toeval over en brengt bepaalde zaken ook naar voren in het managementteam, waardoor wij ons gehoord voelen.”

Project & Change Talents

Echte verbinding en oog voor de mens

Het mooie van Hofstede College vindt Laura dat er een enorme basisrust heerst in de school zelf. “We hebben veel kinderen met moeilijke thuissituaties. En speelt heel veel achter de voordeur, maar toch kan elk kind hier zichzelf zijn en zichzelf ontwikkelen. Een kind wordt gezien voor wie die is en niet voor wat hij doet. Een kind wordt niet constant afgerekend op zijn gedrag, we kijken heel erg naar de mogelijkheden van het kind. Dat is een voorbeeld voor het onderwijs an sich. Het gaat hier echt om de mens. Het persoonlijke, de warmte opzoeken met elkaar, echte verbinding. Ik ben heel dankbaar dat ze mij een kijkje in de keuken willen geven en mijn kritische opmerkingen accepteren. Ze luisteren serieus naar mijn ideeën en nemen die mee om de organisatie nog beter te maken. Het woord dankbaarheid past hierbij. Het gaat niet alleen om kansen pakken, maar ook om kansen krijgen.”

Bewust kiezen voor interim

En die kansen, die geven de collega’s Laura graag. Jeroen van der velden, mentor en stagebegeleider, geeft aan: “Laura pakt aan en door, is duidelijk, luistert goed, stelt relevante vragen en doet wat ze gezegd heeft. Je merkt in alles dat hierdoor zaken lekkerder lopen, omdat er duidelijkheid is. Ze past ook goed in het team, omdat ze kan incasseren en uitdelen op een goede manier. De vraag ‘Kun je hier geen vaste teamleider worden?’ werd dan ook snel gesteld. Dat is volgens mij één van de grootste complimenten die je kunt krijgen van ons kritische, betrokken, directe team.” Hoe verleidelijk ook, over die vraag hoefde Laura niet lang na te denken. “Het leuke van interimmen is dat je constant uitgedaagd wordt. Je moet constant aanstaan en daar word ik heel erg blij van. Ik kies daar heel bewust voor, omdat ik die uitdaging nodig heb. Dat maakt me een gelukkiger en intern rustig mens.”

Alle klantverhalen

Op zoek naar interim-managers voor het vo, mbo en hbo? Neem contact op met Leadership Talents!