icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij Leadership Talents
Nieuws 02/04/2020

Online écht verbinding houden is lastig

PlusTalent

Een dag uit het leven van interim-manager Jeroen Jansen van Leadership Talents. "Op dit moment werk ik als interim-manager bij MBO Rijnland, Team Welzijn in Leiden."

Hoe gaat het op dit moment?

Verrassend goed! Alle lessen werden afgelopen week al online gegeven. Dat we dat zo snel voor elkaar kregen was voor mij boven verwachting. Mooi om te zien dat ondanks de verschillen in ICT-ervaring iedereen op zijn eigen manier toch in staat is online les te geven.

Wat doe je als teamleider om de verbinding te houden?

Elke ochtend starten we gezamenlijk. Iedereen die die dag lesgeeft komt samen in MS Teams. In deze 'digitale koffiekamer' drinken we koffie en bespreken we van alles. Studenten worden besproken, dagelijkse zaken waar een docent tegenaan loopt en wat nu wel of niet goed werkt m.b.t. afstandsleren. Vrijwel elke dag komt het ter sprake hoe we ons voelen in deze uitsluitend online wereld en natuurlijk komen de ontwikkelingen rondom Corona ook aan bod.

’s Middags is er weer een 'digitale koffiekamer', maar dan is aanwezigheid facultatief. Wil je wat delen dan log je in, zo niet ook prima. Voor sommige collega’s is 5 minuten genoeg om alleen even fijne avond te zeggen, anderen blijven wat langer hangen met een kopje thee erbij. De sfeer is dan ook wat informeler.

We proberen met deze online contactmomenten de onderlinge verbinding te borgen. Iedereen is daar volgens mij erg blij mee, ik in ieder geval wel.

Hoe verlopen de lessen?

Boven verwachting goed. De aanwezigheid, aandacht en focus van de studenten is op dit moment beter dan bij offline lessen. De lessen zijn wel korter, omdat je toch ziet dat online de spanningsboog van studenten nog wat korter is dan offline. Wel zien we een uitdaging voor de komende weken. Hoe houden we de betrokkenheid, verbinding en aanwezigheid van de studenten hoog? Nu is het allemaal nog nieuw en spannend, straks wordt het gewoner waardoor makkelijker afleiding ontstaat.

Waar loop je tegenaan?

We moeten niet onderschatten wat deze verregaande digitalisering van het werk voor gevolgen heeft voor ons en onze collega’s. Er is onder de docenten en Teamleiders een enorme diversiteit aan beheersing van ICT. Dat heeft een hele steile leercurve binnen het team tot gevolg. Er zijn grote verschillen in kennis, vaardigheid en durf wat kan leiden tot verlies aan vertrouwen in eigen kunnen bij docenten. Hen probeer ik te ondersteunen door wat meer contact en evt inhoudelijke begeleiding. Ook hebben we een docent als key-user Microsoft Teams ingesteld. Zij is goed op de hoogte van wat er kan en deelt dat zoveel mogelijk.

Hoe ga je de komende weken aanpakken? Welke uitdagingen zie je aankomen?

Ben erg benieuwd naar de periode ná Corona, hoe gaan we het dan allemaal organiseren? Er komt nu erg veel werk op ons af, daardoor ligt korte termijn focus op de loer. Dat is nu volledig begrijpelijk, maar we zullen toch ook vooruit moeten kijken. Dat is volgens mij erg belangrijk en iets waar ik me de komende weken meer en meer op ga richten.

Waar ik ook enige zorgen over heb is hoe we omgaan met lastige thuissituaties voor studenten? Hoe gaan we door de komende weken heen betere of ideale thuissituaties creëren voor studenten? Dit is natuurlijk een maatschappij breed probleem wat we niet moeten onderschatten. Contact houden met studenten (ook één op één) is nu nog belangrijker dan in een “normale” situatie.

Welke tips & trics wil je meegeven aan collega’s binnen het onderwijs?

Het allerbelangrijkste is het contact met de student. Mocht je in online lesgeven nog niet zo bedreven zijn, begin dan niet met een hele klas maar begin klein. Een groepje van 3 of 4 studenten lukt altijd en studenten vinden het heel fijn om contact met school te hebben.

Probeer, ervaar en groei. Blijf zoeken naar mogelijkheden en voordelen, want die zijn er ook!

Ik denk dat je met je team een online ontwikkeling kan inzetten waarin dingen mogelijk zijn die offline niet mogelijk waren. Omarm de mogelijkheden, wees daarbij niet bang om te falen. Niemand heeft nu de juiste antwoorden, dus probeer vooral dingen uit.

En tot slot, laten we vooral leren van wat we nu meemaken zodat we deze ervaringen meenemen naar de ‘gewone’ situatie straks. Er ontstaan vast hele mooie combinaties van oude en nieuwe werkwijzen!

Overzicht nieuws
Jeroen Jansen
Jeroen Jansen /
Interim-manager

Op zoek naar interim-managers voor het vo, mbo en hbo? Neem contact op met Leadership Talents!