icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij Leadership Talents
Blog 24/01/2019

Opruimen: gooi het verleden de vuurkorf in!

Vuurkorf

Na elke vakantie plan ik in mijn interim opdrachten een ‘opruim’ moment. Opruimen is een mooie start van een nieuw kalenderjaar. Er wordt van mensen gevraagd zich aan te passen aan veranderingen, maar dit is niet iets vanzelfsprekends. Ik heb gemerkt dat het dan helpt om samen fris te starten door een ‘opruimoefening’.

Met het team planden we een dag, zodat we samen aan de slag konden. Vooraf spraken we af dat deze dag het verleden opruimt om ruimte te maken voor de toekomst en al haar veranderingen!

Aan de slag!

We startten met de centrale vraag in het team: ’waar willen we afscheid van nemen of hebben we vervelende herinneringen aan, maar hebben we nog niet afgesloten?’
Elk teamlid schrijft voor zichzelf het onderwerp bovenaan een vel papier en stelt zichzelf onderstaande vragen:

  1. Hoe ging ik met het onderwerp om? (Wat deed ik? Welke rol had ik? Hoe zorgde ik ervoor dat ik het volhield?)
  2. Wat waren de leuke dingen? (was er rondom het onderwerp ook af en toe iets leuk? welke gebeurtenissen spelen mee in positieve zin?)
  3. Wat heb ik van de situatie / het onderwerp geleerd? (Hoe kijk ik er nu tegenaan? Wat zou ik nu anders aanpakken? Wat heeft de ervaring mij gebracht?)
  4. Op welke manier ben ik en / of het team, erdoor gegroeid?
  5. Kan ik, met alles wat ik nu weet, toekomstige uitdagingen anders aanpakken? Hoe dan?

Vervolgens lazen we elkaar de antwoorden voor en kwam het gesprek op gang. We zochten naar onderlinge herkenning, waardering voor zaken als je terugkijkt naar de situatie of het onderwerp en als laatste mocht iedereen nog iets extra’s toevoegen. Voel je boosheid? Verdriet? Energie?

Rituele afsluiting

Ondertussen zorgde ik ervoor dat alles op een flap geschreven werd en sloten we de dag af met een ritueel. Ik heb dat al op verschillende manier mogen doen met teams. Het zijn altijd mooie momenten.

In de vervolgsessie hebben we ‘de flappen met wat we wilden opruimen’ in een vuurkorf gegooid. In deze tijd van het jaar geeft dat nog een extra dimensie: het vuur verwarmt ons allemaal, de vlammen hebben iets hypnotisch en, met een drankje erbij, is het ook nog eens heel gezellig. Een mooie start van een nieuw jaar!

Overzicht blogs

Op zoek naar interim-managers voor het vo, mbo en hbo? Neem contact op met Leadership Talents!