icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij Leadership Talents
Blog 05/01/2021

Een gespreksplaatje

Dialoog persoonlijkheid essentie

Er is mij ooit een heel “eenvoudige” weergave van het mensbeeld aangereikt: de mens als de optelsom van zijn essentie (E) en zijn persoonlijkheid (P). Waarbij de essentie gedreven wordt door een altijd aanwezig talent, goedheid, dienstbaarheid, eerlijkheid. En waarbij de persoonlijkheid, als schil om de essentie heen, gevormd wordt door het geheel van gewoonten, patronen, overtuigingen, waarden, etc. die wij als mens in de loop der jaren opbouwen om ons staande te houden in deze toch enigszins complexe wereld.

Essentie persoonlijkheid

Ik gebruik deze weergave in heel veel gesprekken in mijn werk. Soms om te duiden hoe complex samenwerken eigenlijk is, soms om aan te geven dat ik zie dat iemand blokkeert, soms om iemand weer in contact te brengen met zijn talent. Bij mijn huidige opdracht gebruik ik het vooral om wat helderheid brengen. Helderheid in de zin van ‘laten we naar het licht brengen wat er wel ìs, maar wat niet benoemd of herkend wordt’.

Het eenvoudige mensbeeld heeft namelijk alleen een zinnige bijdrage te leveren als er helderheid komt over wat die essentie en die persoonlijkheid voor jou dan betekenen. Niet (per se) met als doel ingewikkelde persoonlijke ontwikkelingstrajecten. Maar wel met als doel om te verduidelijken wat er vaak gebeurt tussen mensen in teams. Spreken we elkaar aan op elkaars essentie, of op de persoonlijkheid? Zijn we bereid door het gedrag van de ander heen te kijken naar het aanwezige talent of beoordelen en veroordelen we slechts die buitenste schil? Kan ik elk moment weer opnieuw kiezen voor een open relatie met een collega, of stapelen irritaties zich op tot een verharding van die schil?

Echt, het is een prachtig gespreksplaatje. En als je er meer over wilt weten, neem gerust eens contact op.

Niemand werkt overigens alleen maar vanuit zijn essentie, dit voor de optimisten onder ons! Bescheidenheid als professional is daarom belangrijk. Snappen dat ook jij een persoonlijkheid hebt, die jou relationeel soms dient en verder helpt maar die je soms ook hindert en waar je nieuwsgierig naar mag en kan zijn. Helderheid brengen naar deze zaken op een zachte manier helpt teams verder. Dat is mijn geloof. Elke dag een beetje beter... ;)

Overzicht blogs

Op zoek naar interim-managers voor het vo, mbo en hbo? Neem contact op met Leadership Talents!