icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij Leadership Talents
Interview

"Als interimmer kun je snel meters maken en dat wordt ook van je verwacht"

#MBO #ACTIE
Mechtild

Mechtild Alferink werkt sinds 2017 als Interim Manager via Leadership Talents. Vooral het werk als Onderwijsmanager ligt haar goed: “Ik wil dingen tot stand brengen en samen met een vast team de actie in.” Via Leadership Talents kon ze het MBO ingaan, wat haar als zelfstandige niet lukte: “De studenten zijn zo lekker direct en de problematiek is complex en uitdagend.”

Mechtild
Mechtild Alferink /
Interim-manager

Voorheen werkte je als zelfstandige, in 2017 ben je overgestapt naar midlancen. Hoe bevalt dat?

“Het is echt een luxe. Als zelfstandige moet je, terwijl je vol in je opdracht zit, tegelijk je netwerk onderhouden én acquisitie doen. Dat zijn veel kopjes koffie – en dus veel tijd investeren – met mensen die niet per se op je zitten te wachten. Nu zoeken de Business Managers van Leadership Talents een nieuwe opdracht terwijl ik me vol kan focussen op mijn werk. Lisette en Jorrit kennen de midlancers goed, weten waar we blij van worden en doen de eerste gesprekken. Natuurlijk moet je solliciteren er moet immers een wederzijdse klik zijn tussen opdrachtgever en opdrachtnemer.”

Wat was de reden om via Leadership Talents te gaan werken?

“Ik zat voorheen bij universiteiten en hogescholen, en wilde graag het MBO in. Maar zonder netwerk lukt het (mij) niet om ertussen te komen. Leadership Talents heeft dit netwerk wel en via relaties werd ik op hen gewezen.” Op de vraag wat haar specifiek aantrekt in het MBO antwoordt Mechtild: “Het is voor mij de backbone van de samenleving en voelt daardoor maatschappelijk zeer betekenisvol. Studenten zijn zo lekker direct en het onderwijsmanagement en de problematiek zijn complex.”

Het MBO is voor mij de backbone van de samenleving.
Mechtild / Leadership Talents

Wat voor opdracht doe je nu?

“Ik werk als Onderwijsmanager binnen de Hogeschool Rotterdam, voor het Team Finance, Taks en Advice. Dit vind ik het leukste werk: ik heb een vast team en kan mensen in beweging brengen. Ik manage nu een team van twee opleidingen die samengevoegd worden: dit betekent het afbouwen van de twee huidige opleidingen en het bouwen aan een nieuwe opleiding. Ik vind het mooi om te zien dat de mensen die eerst weerstand voelen tegen verandering daarna aangeven dat ze het echt top vinden, dat ze anders tegen dingen aan zijn gaan kijken. Daarnaast zijn we met nog veel meer bezig: problematiek rondom langstudeerders en het bouwen aan positionering en profilering, teamgevoel en werkbalans. Erg uitdagend.”

Hoe was het om met een nieuwe opdracht te starten in coronatijd?

“Het leek mij lastig om online met een nieuw team te starten, je mist toch een stuk communicatie door het videobellen. Maar ik verbaas me erover hoe makkelijk het gaat. Ik heb het idee dat ik mensen al redelijk goed ken en dat ik weet hoe de verhoudingen liggen. En er zit ook een voordeel aan: voorheen vertelde ik mijn man dat ik een fijne dag had op school maar dat ik niet was toegekomen aan alles wat ik moest doen. Het videobellen en thuiswerken maakt alles veel efficiënter: nu heb ik nog steeds een volle dag maar kom ik wél overal aan toe. Ik moet zelfs leren om beter pauzes in te plannen.”

Ik word blij van gedoe, dan heb ik tenminste wat te doen.
Mechtild / Leadership Talents

Het klinkt alsof je veel ballen tegelijk in de lucht moet houden. Hoe doe je dit?

“Dit lukt alleen met mensen om mij heen die heel veel oppakken. Ik heb geleerd om verantwoordelijkheden in de organisatie te leggen waar ze horen. Het team weet inmiddels hoe dingen werken en ze pakken verandering stapje voor stapje op. Nu moeten we bijvoorbeeld weer wennen aan dat de studenten weer  één dag per week naar school gaan.” Mechtild lacht: “Het helpt dat ik blij word van gedoe, dan heb ik tenminste wat te doen. Ik breng mensen graag in beweging, ben behoorlijk doelgericht en vind het belangrijk dat er gelachen kan worden. Door de humor en positieve kanten te blijven zien is er veel meer mogelijk.”

Wat ervaar je als het belangrijkste in je werk?

“Ik heb geleerd dat ik echt een teamplayer ben. Ik houd niet van beleidsstukken en rapporten: ik wil met mensen aan het werk, de actie in en direct contact hebben. Daarnaast vind ik relatief korte opdrachten prettig. Als interimmer ben je snel ingewerkt en kun je dus snel meters maken. Op een gegeven moment word ik dan weer nieuwsgierig naar de volgende opdracht. Soms is het wel lastig om los te laten, zoals bij mijn vorige opdracht waar ik een deel van de organisatiestructuur samen met anderen heb geoptimaliseerd. We hebben bijvoorbeeld een hub voor innovatie geïmplementeerd. Heel leuk was dat. Maar, ik houd altijd goed contact met de mensen die mijn werk overnemen. Daardoor voelt het niet als afscheid wanneer ik weer naar een volgende opdracht ga.”

Ik ben een echte teamplayer en wil met mensen de actie in.
Mechtild / Leadership Talents

Hoe is je contact met collega’s van Leadership Talents?

“We hebben niet heel intensief contact, maar als het nodig is zijn we er voor elkaar. Je weet op een gegeven moment bij wie je waarvoor moet zijn, dat is heel erg fijn. We leren elkaar tijdens (online) events beter kennen, pakken samen issues aan en denken na over wat we voor onze klanten kunnen betekenen. We kijken echt hoe we de Plus van Leadership Talents kunnen laden: hoe je meerwaarde kunt leveren bij de opdrachtgever. En daarnaast hebben we ook gewoon een hoop plezier met elkaar.”

Is midlancen ook iets voor jou?

Bekijk onze vacatures
Mechtild
Mechtild Alferink /
Interim-manager

Op zoek naar interim-managers voor het vo, mbo en hbo? Neem contact op met Leadership Talents!