icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij IT Test Talents
Nieuws 28/02/2022

Wat doet een mobile app tester?

QoppoConsult

Wie had ooit kunnen denken dat we het grootste deel van onze computertijd op een mobiel apparaat werken? Een enorme vloed aan mobiele apps heeft ons overspoeld sinds Steve Jobs in 2007 triomfantelijk de eerste iPhone omhooghield. En al die apps moeten natuurlijk aan dezelfde kwaliteitseisen voldoen als desktopapplicaties. Hoe zorgt een tester daarvoor?

Om te beginnen heeft een mobiele tester het niet makkelijk. Er zijn twee besturingssystemen, iOS en Android, met verschillende versies. Er is een flinke hoeveelheid merken, elk met de nodige types. Dat is nog niet het ergste. Bijna elke telefoon heeft zijn eigen formaat scherm. Omdat testen ook heel vaak over de gebruikersinterface gaat, zul je begrijpen dat echt alle merken, typen en schermen testen niet te doen is. En vergeet dan vervolgens de tablets niet, die óók allemaal een eigen type en schermformaat hebben.

In samenspraak met de opdrachtgever wordt dan ook als eerste bepaald welke devices prioriteit hebben. Daarvoor zijn online tools en websites te vinden waar je kunt zien welke mobiele apparaten het meeste worden gebruikt. Met die informatie kun je gaan kijken voor welke apparaten je de apps moet gaan testen. Het is dus niet realistisch om te denken dat een mobiele applicatie op álle verschillende platforms getest kunnen worden.

Web-apps en native apps

Testen van mobiele applicaties betekent tegenwoordig vaak het testen van web-apps. In feite browsers dus die in verbinding staan met een website. Zulke apps hebben als voordeel dat een app niet helemaal van de grond af aan moeten worden ontwikkeld, omdat het besturingssysteem standaardvoorzieningen heeft waar zo’n app gebruikt van kan maken.

Om web-apps te testen maken we bijvoorbeeld gebruik van BrowserStack, dat het ook mogelijk maakt om volautomatisch te testen op een veel verschillende devices.

Het testen van ‘native’ apps – specifiek voor het platform ontworpen en ontwikkeld – kan voor een flink deel ook geautomatiseerd worden. Daarvoor gebruiken we Katalon of Appium. Zoveel mogelijk automatisch testen is echt noodzakelijk, want vaak blijft het niet bij één test. Is een bug verwijderd: nieuwe test. Is een functie toegevoegd of verwijderd: nieuwe test. En dat is zelfs met een beperkt aantal apparaten niet handmatig te doen.

Handmatig

Aan het einde blijven er toch nog dingen over die niet automatisch getest kunnen worden. Sommige functies moet je per se handmatig uitproberen. Bijvoorbeeld: als een telefoon automatisch overschakelt van Wi-Fi naar 4G/5G of wanneer er een telefoontje binnenkomt, crasht mijn app dan niet? Doet de autosave functie van een spelletje het wel?

Hoe dan ook: het werk van een mobiele app tester is zelden saai. Je gaat van strakke business app naar een app voor een spelletje en weer terug. Een tester van mobiele apps is ook onderdeel van een ontwikkelteam, dat vaak bruist van de activiteit, dus je bent nooit eenzaam aan het werk.

Lijkt het je wel wat, mobiele tester worden? Dat treft, want we hebben een vacature. Meer weten: neem contact op!

Overzicht nieuws
QoppoConsult
Cinthya Poulina /
Business Manager

IT Test Talents: slimme schakel tussen business en IT. Ontdek de kracht van onze experts!