icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij IT Test Talents
Nieuws 21/02/2022

“Als tester krijg je met allerlei disciplines te maken”

QoppoConsult

Cornelis Koster is een nieuwe expert sinds februari. De geboren Fries is testmanager en testcoördinator en stelt zich graag aan jullie voor.

Waar kom je vandaan en wat is je achtergrond?

Ik ben geboren en getogen in Friesland en heb gestudeerd in Twente, waar ik een technische opleiding heb gedaan. In mijn laatste jaar heb ik stagegelopen op een universiteit in Japan. Ik ontmoette daar mijn Japanse vrouw. Eind jaren negentig zijn we naar Nederland verhuisd. Nu wonen we in Amsterdam met onze twee tienerzoons.

Na mijn studie ben ik begonnen als IT-tester bij ABN-Amro. Later werd ik testmanager bij Binck Bank, totdat die werden overgenomen. Vorig jaar had ik een erg prettig gesprek met Arjo (Miedema, executive manager van IT Test Talents) en die haalde mij over om bij IT Test Talents te komen. En nu werk ik met veel plezier hier.

Ben je bij IT Test Talents nu ook testmanager?

Jazeker. Al lopen de verschillende functies wel wat door elkaar. Testmanager, testcoördinator, tester – omdat we nu veel meer agile werken, en dan met scrum, zijn de functieverdelingen minder belangrijk geworden. Iedereen pakt binnen een project alles aan wat nodig is. De testcoördinator heeft dan natuurlijk ook een helikopteroverzicht om te zorgen dat het goed blijft lopen. Een testmanager is dan net iets meer hoog-over, kijkt bijvoorbeeld ook terug: hoe is het gegaan en wat kunnen we leren, de volgende keer beter doen. En die kijkt ook meer naar de langetermijnstrategie

Over scrum gesproken, dat zat vast niet in jouw studie. Heb je daarvoor nog extra scholing gedaan?

Klopt, dat heb ik later gedaan. Nu is het zo dat als je agile gaat werken, veel dingen echt wel voor de hand liggend zijn. En dat geldt zeker voor de scrum-methode. Aan de andere kant is het wel belangrijk dat je de basis ervan goed kent – de scrum ceremonies bijvoorbeeld zijn essentieel om samen te kunnen werken - dus daarvoor is het zeker aan te bevelen om een cursus of opleiding te volgen, zodat dat er goed inzit.

Wat ik erg prettig vind aan scrum is dat er een gedeelde verantwoordelijkheid is. Zoals ik al zei, als iemand ruimte heeft, dan pakt die een van de onderdelen op die in de backlog staan. En dat kan betekenen dat een developer die toevallig even niks te doen heeft, aan het testen gaat.

Wat trekt je zo aan in het vak van tester?

Dat het een hele brede functie is en dat je altijd werkt in teamverband. Je leert het hele bedrijf kennen, van management tot operations, marketing en IT-management. Je hebt met allerlei disciplines te maken. Testen raakt alles en je hebt interactie met alle betrokkenen. Verder is tegenwoordig testen en ontwikkelen één geheel, dus je krijgt alle facetten van het ontwikkelen van een systeem, oplossing of applicatie mee.

Overzicht nieuws
QoppoConsult
Cornelis Koster /
Testexpert

IT Test Talents: slimme schakel tussen business en IT. Ontdek de kracht van onze experts!