icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij IT Test Talents
Nieuws 25/05/2023

Van testautomatiseerder tot performancetester

QoppoConsult

Onze expert Niels van Dijk zag het testvak ooit als opstapje naar iets anders. Maar toen hij in aanraking kwam met testautomatisering en performancetesten, was hij verkocht. In dit artikel vertelt hij hoe hij bij IT Test Talents zijn eigen loopbaan vormgaf.

Als twintiger stond er één ding vast voor Niels: Hij wilde graag een ‘coole’ baan, als manager bijvoorbeeld. “Toen ik begon als tester, zag ik mijn werk dan ook vooral als een opstapje om verder te groeien. Mijn eerste opdracht was heel stoffig en grijs. Ik wist dat ik dit niet wilde worden.”

Puzzelen en orde scheppen in de chaos

Maar Niels had nog steeds zijn plan voor die ‘coole’ baan en ging door. Toen hij aan de slag ging bij zijn tweede project, veranderde alles.

Dit was een kleiner project. Ik was de enige tester, kreeg veel vrijheid en moest me in de breedte ontwikkelen om alle soorten testen uit te kunnen voeren. Zo ontdekte ik testautomatisering. Het puzzelen en orde scheppen in de chaos trok me erg aan. Een probleem zien, het framework voor de automatische testen opzetten en dan 80% groene vinkjes krijgen, is super. Het is heel concreet en duidelijk: deze functionaliteit is goed, deze functionaliteit is fout.”

Niels kwam er steeds meer achter wat hij leuk vindt, en begon zich daarin te verdiepen.

Vrijheid om me te ontwikkelen hoe ik dat wil

Toen Niels wilde doorgroeien, merkte hij dat hij niet zoveel vrijheid kreeg van zijn toenmalige werkgever. “Ik kreeg veel mogelijkheden, maar mijn leerpad lag vast. Ik had eindelijk mijn motivatie gevonden en wilde niet belemmerd worden.”

Toen kwam IT Test Talents op zijn pad. Hij zag meteen dat het perfect aansloot bij zijn wensen. “Ik kan er mijn ei kwijt, zelf bepalen wat ik wil leren, en ik mag mijn eigen projecten uitkiezen.”

Performancetesten

Bij IT Test Talents ontdekte Niels een andere tak van het testvak waar hij enthousiast van werd: performancetesten.

“Ik werkte tijdens mijn eerste project via IT Test Talents met een groot, complex, maar oud product. De performance was heel traag. Ik werd getriggerd om uit te vinden waar dat probleem vandaan kwam en ik richtte me op performancetesten.”

Gekoppeld aan collega’s

“Toen ik dit vertelde aan mijn Business Manager, ondersteunde ze me compleet. Ze stelde voor dat ik een cursus zou doen en koppelde me aan collega’s die al verder waren in dit specifieke vakgebied.”

Inmiddels houdt Niels zich steeds meer bezig met performancetesten. Zijn uiteindelijke doel is om zich in de breedte en diepte te ontwikkelen en full-stack-tester te worden.

Aanrader

Het was voor Niels niet makkelijk om te ontdekken wat hem motiveerde. Niels heeft vooral goed gezocht en volgehouden.

“Als je nog niet precies weet wat je leuk vindt, blijf dan verschillende dingen doen tot je erachter komt wat je echt leuk vindt. Bekijk ook de website van het ISTQB. Daar vind je voor elke tak van het testen een complete syllabus. En volg tot slot de juiste cursussen om je kennis op specifieke gebieden te verdiepen. Een goede bron hiervoor is Udemy.”

Overzicht nieuws
QoppoConsult
Niels van Dijk /
Testexpert

IT Test Talents: slimme schakel tussen business en IT. Ontdek de kracht van onze experts!