icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij IT Test Talents
Nieuws 19/11/2021

IT Test Talents compenseert CO2-uitstoot met bomen planten

qoppo

Veel mensen weten niet dat wij maatschappelijk verantwoord ondernemen”, vertelt Cinthya Poulina, Business Manager bij IT Test Talents. “Ze reageren allemaal positief verrast als we vertellen dat we de CO2-uitstoot van elke werkplek compenseren met het planten van bomen. Dat doen we trouwens ook met elke kilometer die onze experts declareren.”

IT Test Talents is hiermee gestart op 1 september 2019. Samen met stichting Stimular is onderzocht hoeveel CO2 elke expert uitstoot op het werk. In die berekening zijn onder meer water, elektra, papier en vervoer meegenomen. Het komt erop neer dat IT Test Talents een gemiddelde CO2-uitstoot heeft van 4,04 ton per medewerker per jaar. “Daarna hebben we bekeken hoe we de werkplekken van al onze medewerkers CO2-neutraal kunnen krijgen”, legt Cinthya uit. “We doen dit in samenwerking met Trees For All door middel van het planten van bomen. Wij dragen dus elke maand een bepaald bedrag aan hen af.”

Trees For All is een CBF-erkend Goed Doel. Ze planten bossen in Nederland en in het buitenland voor een beter klimaat, meer biodiversiteit en gezondere leefomstandigheden. De CO2-uitstoot kun je op een duurzame en impactvolle manier compenseren via hun bosprojecten, meldt hun website. De organisatie bestaat al 22 jaar, en in die tijd zijn 6,1 miljoen bomen en struiken geplant, 42 bossen geplant en hersteld, en is in totaal 450.000 ton CO2 gecompenseerd.

IT Test Talents kiest voor Oeganda
Een paar jaar geleden hebben twee experts een bezoekje gebracht aan Trees For All. Tijdens een leuk gesprek werd verteld dat de organisatie duurzame bosprojecten in Nederland heeft, maar ook in ontwikkelingslanden, zoals Bolivia, Costa Rica en Oeganda. Trees For All plant bomen, beschermt en herstelt bestaande bossen, maar de organisatie maakt ook de lokale bevolking bewust van het belang van bomen. IT Test Talents heeft gekozen voor de herbebossing van Kibale Forest, een project in Oeganda waar veel apen leven. Ook in dit project helpt de lokale bevolking met het kweken, planten en onderhouden van de nieuwe boompjes.

Het compenseren van zakelijke CO2-uitstoot werkt als volgt, vertelt een van de medewerkers van Trees For All: “Bossen nemen koolstof (CO2) op. Deze koolstof wordt opgeslagen in de stam en de takken van de boom, maar ook in de grond. De hoeveelheid CO2 die een bos vastlegt, kan worden vertaald naar CO2-rechten, ook wel credits genoemd. Eén CO2-credit staat voor 1 ton CO2-uitstoot.”

MVO is belangrijk
Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) is een belangrijk onderdeel van IT Test Talents. “Onze medewerkers vinden het belangrijk, maar ook onze sollicitanten reageren positief als we ze vertellen dat de CO2-uitstoot van hun werkplek en van de gereden kilometers worden gecompenseerd”, weet Cinthya. “We krijgen altijd leuke, positieve reacties. De meeste mensen zijn verbaasd, en willen weten hoe we dat doen. Ze hebben er nog nooit van gehoord, vertellen ze ons dan.” Er zijn ook sollicitanten die dit soort groene acties juist heel belangrijk vinden. “Dus dat is ook heel leuk. Mensen die hier komen werken, doen automatisch allemaal mee. En wat ook positief is, is dat onze opdrachtgevers dit te horen krijgen.”

Cinthya vindt de compensatie van CO2-uitstoot persoonlijk heel belangrijk. “Maar ik probeer om zelf ook wat minder CO2 uit te stoten. Ik rijd bijvoorbeeld in een elektrische auto. Dat is beter dan een auto op benzine. Ik heb er wel even over moeten nadenken, want dan moet je aan zo’n lader. Benzine tanken bij een benzinepomp is natuurlijk wel veel makkelijker, maar uiteindelijk heb ik toch voor elektrisch gekozen. Je kunt zo op een hele simpele manier iets doen voor het milieu, en het is niet eens heel duur. Op deze manier ben je ook bezig met MVO. Ik zou graag willen dat meer mensen in die richting denken, en dat meer bedrijven maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het is echt heel goed te doen op deze manier.”

Overzicht nieuws
QoppoConsult
Cinthya Poulina /
Business Manager

IT Test Talents: slimme schakel tussen business en IT. Ontdek de kracht van onze experts!