icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij IT Test Talents
Nieuws 04/04/2022

Expert Flip gaat dit jaar met pensioen

QoppoConsult

IT-tester Flip Kraanen gaat dit jaar als eerste expert met pensioen. Hij begon in de tijd van typemachinekamers, en eindigde zijn carrière als IT-tester. We praten over reizen, voedselbossen, blind typen, Toon Hermans en meer.

Sommige mensen gaan graag vroeg met pensioen, anderen zitten de hele rit uit. Flip is van het laatste. Hij wordt binnenkort 66 en rondt halverwege dit jaar zijn laatste project af. Hiermee gaat hij na veertien jaar bij IT Test Talentsconsult gewerkt te hebben met pensioen. Waarbij hij de laatste vijf jaar bij de politie op opdracht heeft gezeten. 

Van de mengvoederindustrie tot IT-tester

“Het is het langste waar ik ooit ergens heb gewerkt. Ik ben ooit in de landbouw begonnen. Ik wilde graag boeren, maar dan moet je heel veel geld hebben. Ik heb uiteindelijk in de mengvoederindustrie gewerkt tot eind vorige eeuw – haha, dat klinkt heel lang geleden.”

Deze eeuw heeft Flip het grootste gedeelte van de tijd in de IT gewerkt, als tester. Hij werd vrijwel altijd gedetacheerd. “Ik vind die afwisseling heel boeiend. Want ik merk dat ik na drie of vier jaar wel wat nieuws wil. Maar als je wat ouder bent, is dat natuurlijk wel een risico. Als ze zien dat je al in de zestig bent, is het altijd de vraag of je wel bij het team past. Veel collega’s van mijn leeftijd zijn ook in vaste dienst gegaan. Maar ik heb altijd het geluk gehad dat ik weer geplaatst kon worden.”

Flip vond het werken als midlancer een heel fijne optie. “Ik ben niet echt een zzp’er. Ik ben er niet voor opgeleid. Jongere collega’s zijn erin gedrild op school en hebben die basis om dat te kunnen doen. Ze kunnen ook allemaal blind typen. Ik kom nog uit het tijdperk dat je op een vel papier opschreef wat je wilde, en dan typte de typekamer het over.”

Hoe kijk je terug op je werk bij IT Test Talents?

“Ik kijk prima terug op IT Test Talents, anders had ik er niet zo lang gezeten. Het was daarvoor altijd even zoeken – vast of gedetacheerd – maar ik had bij IT Test Talents altijd inspraak in wat ik ging doen, en dat is altijd goed gegaan. IT Test Talents zocht de opdrachten voor me, en doet de administratieve afhandeling.

Ik was ooit via een collega bij IT Test Talents gekomen. Hij zei: 'Is dit niets voor jou?' De formule sprak me aan, maar ik was toen al in de vijftig en kneep hem wel even. Je twijfelt altijd over iets nieuws, ook als je ouder bent. En zelfs Toon Hermans had het, bij elke voorstelling weer. Maar dat is natuurlijke spanning, die heb je nodig.”

Fijn om te horen. Wat vind je er zelf van dat je met pensioen gaat?

“Haha, tja, het is gewoon zoals het is. Ik vind er niets spannend aan. Ik rust eerst even uit. Het zal wel even wennen zijn, dat je niet meer die druk voelt, die valt dan weg. Maar wat ik ook merk is dat het nu anders is om met pensioen te gaan, omdat je altijd al vanuit huis werkt. Vroeger zag je elkaar bij de koffieautomaat of liep je even bij iemand langs. Dat was nu natuurlijk lastiger. Maar dat maakt de overgang naar pensioen minder groot, want ik zit al thuis.”

En heb je plannen na je pensioen?

“Ik wilde een reis maken met mijn vrouw via de Oostzee, om dan bij Litouwen aan land te gaan en dan naar boven te reizen naar Helsinki. Maar dat laat ik nu even in het midden, het is niet helemaal de juiste hoek nu. Maar ik zal me niet vervelen.

Ik ben dit jaar als vrijwilliger gestart in een oude kloostertuin van vijfduizend vierkante meter. Ik zit in het klusteam. We hebben een omheining gemaakt en groenten geplant zoals boerenkool, rammenas, cherafon, en paksoi, en we gaan dit jaar ook fruitbomen planten. Ik heb mijn vitaminen wel veiliggesteld, haha. Ik vind het leuk om hierbij betrokken te zijn.

Ook ben ik vrijwilliger bij het leerlooiershuisje. Dat is een klein huisje waar vroeger een leerlooier werkte. Ik vertel mensen op zaterdag of zondag hoe dat vroeger ging en hoe dat tegenwoordig gaat.”

Je gaat je niet vervelen, horen we. Is je pensioen iets waar je naar uitkijkt?

“Ja, op een gegeven moment denk je wel, het is wel goed zo. Je moet je redelijk bijscholen, ontwikkelingen volgen, en uiteindelijk heb je alle concepten binnen het vak ook wel gehad, alle takken afgevinkt.”

Wij wensen Flip een fantastisch pensioen toe, en hopen dat hij zo nu en dan nog even aan ons terugdenkt. Wij in ieder geval wel!

overzicht nieuws

IT Test Talents: slimme schakel tussen business en IT. Ontdek de kracht van onze experts!