icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij IT Test Talents
Nieuws 27/10/2022

Online samenwerken met een internationaal team – hoe bevalt dat?

QoppoConsult

Na corona zijn we gewend om online samen te werken, zonder in het echt samen te komen. Maar bij de opdracht van expert Ronald Tan gaat het een stap verder. Hij werkt aan een opdracht met collega’s in Nederland, Portugal, Italië en de Verenigde Staten. Hij had zijn buitenlandse collega’s nog nooit gezien (alleen via Teams). Maar na maanden samenwerken was het dan eindelijk zo ver: Er kwam een live kennismaking. Hoe was dat? En heeft het nog wat opgeleverd op professioneel gebied? We vroegen het hem.

Eerst even een introductie. Wat doe je precies op deze opdracht, Ronald?

“Ik werk aan een internationaal project voor Medtronic, marktleider in medische technologie, diensten en oplossingen. We zijn bezig met het bouwen en testen van een nieuw web based  en mobile geoptimaliseerd platform wat uitgerold wordt naar verschillende landen. De doelgroep wordt gevormd door Healthcare Professionals (medisch personeel in b.v. ziekenhuizen). Het platform moet de interactie tussen Healthcare Professionals en patienten, eenvoudiger maken.  Ik test de functionele onderdelen die de ontwikkelaars aan het einde van een sprint opleveren. Daarnaast ben ik ook testlead en bepaal ik mede wat de scope is voor de load- en PEN testen en zorg ik ervoor dat deze testsoorten worden uitgevoerd. Voor dit project werken we samen met internationale collega’s in Portugal, Italië en de Verenigde Staten.

Portugal, Italië en de VS – een divers team dus!

“Zeker! Toen we elkaar zo’n jaar geleden voor het eerst online zagen, was het wel even wennen. Bij de start van een project is het natuurlijk altijd even aftasten. Wie is wie, wie doet wat, en wat heb je aan elkaar? Maar wat me wel opviel was dat de meeste collega’s in Portugal hun webcam tijdens de vergaderingen graag uitdeden. Ik denk dat het toch een beetje te maken had met dat ze zich ongemakkelijk voelden. Ze gaven namelijk ook aan dat ze soms bang waren om fouten te maken in het Engels, terwijl ze echt prima Engels spreken.”

Nu zag je elkaar dus eindelijk in het echt…

“Ja! Na een paar maanden samenwerken, werd besloten om in het echt bijeen te komen. Ik reisde al wel eens naar het kantoor van de opdrachtgever in Heerlen. Ik kende sommige Nederlande collega’s dus al, maar de Portugese en Italiaanse collega’s nog niet. Er werd een grote teambijeenkomst van een week georganiseerd, zodat we elkaar beter konden leren kennen.”

En hoe was het?

“Heel toeristisch en leuk. We verbleven allemaal in een hotel in Maastricht en hebben hard gewerkt. Maar er was ook genoeg tijd om samen door te brengen, leuke dingen te doen en elkaar beter te leren kennen. We deden bijvoorbeeld een citytour waarbij we ‘s morgens gingen hardlopen met een gids. En we hebben ‘s avonds natuurlijk ook een café bezocht. Het was echt een heel gezellige week.”

Heb je nog iets gemerkt van cultuurverschillen?

“Zeker, haha. De eerste lunch was erg grappig. Toen we “ons broodje kaas” gingen eten, stonden de Portugezen vreemd te kijken. Zij zijn gewend om warm en uitgebreid te lunchen – daar houden we altijd rekening mee als we bijvoorbeeld een vergadering plannen. Maar in Nederland is de lunch natuurlijk heel anders dan de Portugese warme lunch. Wat ze ook niet begrepen was ons bekertje melk bij de lunch. Daar stonden ze echt gek van te kijken, haha. Melk bij de lunch? Ze snapten het echt niet.”

En is de samenwerking nu anders dan voorheen?

En heeft de fysieke bijeenkomst nog wat opgeleverd? Ronald vindt van wel. “Je merkt dat de samenwerking na deze week echt beter is. We zijn nu beter op elkaar ingespeeld, en ik denk dat iedereen zich meer op hun gemak voelt. Sinds we de face to face hebben gehad, doen de meesten bijvoorbeeld nu wel hun camera’s aan bij de teamsessies. En er zijn al grappen gemaakt over een volgende bijeenkomst in Portugal.”

Mocht het ooit zover komen, dan horen we graag van Ronald hoe het bevalt – en wat de Portugezen dan wél drinken bij hun lunch!

Overzicht nieuws
Ronald Tan
Ronald Tan /
Testexpert/Processpecialist

IT Test Talents: slimme schakel tussen business en IT. Ontdek de kracht van onze experts!