icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij IT Test Talents
Nieuws 07/06/2022

“Echt achter je product staan, dat spreekt mij aan”

QoppoConsult

Dirk-Jan Hartman werkt sinds begin mei als Testexpert bij IT Test Talents in Utrecht. “Werk in de IT kun je overal krijgen, maar het sociale gevoel en de bijkomende waardering hier, maakt dit bedrijf uniek.”

Tester en ontwikkelaar

Dirk-Jans carrière als IT’er begon in 1999 als tester bij de Verenigde Bloemenveiling Aalsmeer. Tijdens de looptijd van een project daar, heeft hij zich ontwikkeld tot developer. Na tien jaar Bloemenveiling stapte hij als ontwikkelaar over naar een bedrijf in Leiden, waar hij na acht jaar omschakelde naar tester. Via wat kleine omzwervingen werd hij in Amsterdam weer ontwikkelaar om nu op zijn beurt weer terug te stappen naar de rol van tester.

“Ontwikkelen is leuk, maar ik ben niet voor niets weer tester. Je kunt in deze functie kwaliteit waarborgen. Dat spreekt mij aan; echt achter je product staan. Je wordt ingehuurd om te kijken of je trots kan zijn op wat je levert. Ik wil dat kunnen bevestigen.”

Wie is de man achter de cv?

Zijn eerste gesprek met IT Test Talents was positief. Na nog geen dertig seconden, gaf de directeur al aan dat het qua technische kennis goed zat. Dirk-Jan: “Hij zei: ‘ik kan jou zo dertig keer wegzetten, maar wie ben jij? Wie is de man achter de cv?” Met die vraag liet IT Test Talents zien dat ze anders zijn dan andere IT-dienstverleners. Dirk-Jan: “Hier draait het niet alleen om productie, maar om de eigen mensen. Dat is het allerbelangrijkst. Die betrokkenheid bleef me bij. Toen ik nog een keer langs kwam, klikte het meteen weer.”

Tester bij ProRail

Op dit moment werkt Dirk-Jan bij de ProRail als tester voor het Project VGB (Vooraf Gedefinieerde Bijsturingsmaatregelen). Dit is een systeem dat treinen bij spoorverstoringen, stremmingen of andere calamiteiten omleidt of vervangt door pendeltreinen. Nu gaat dat nog grotendeels met de hand. Dit project automatiseert die handelingen.

“Dit is voor een tester een heel uitdagende opdracht. Ik bedenk scenario’s, niet alleen hoe het goed zou moeten werken, maar ook rare situaties die op kunnen treden. Die scenario’s ga je testen en afhankelijk van wat daaruit komt, ga je sparren met ontwikkelaars en de business. Wat moet je aanpakken? Je zoekt in goed overleg naar een manier om met haalbare inspanning een zo goed mogelijk product neer te zetten.”

Het motto van Dirk-Jan is: “Je moet niet kijken naar wat je niet hebt, maar naar wat er wél is. Daar moet je gelukkig mee zijn en daar moet je ook voor zijn.” Voor de te voorziene toekomst zit hij nog bij ProRail. “Dit is echt een heel uitdagende opdracht. Zo’n systeem zet je niet zo maar 1-2-3 op. Ik zit hier in ieder geval tot het einde van het jaar, waarschijnlijk nog iets langer.”

Overzicht nieuws
QoppoConsult
Dirk Jan Hartman /
Testexpert

IT Test Talents: slimme schakel tussen business en IT. Ontdek de kracht van onze experts!