icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij IT Test Talents
Nieuws 22/11/2021

“Collega Dave Klimsop deelt zijn kennis over Boolean Algebra”

Qoppoconsult

Onze experts volgen regelmatig een training, maar het komt ook wel eens voor dat een expert trainer is voor zijn mede-collega's. Deze keer was het Dave Klimsop die zijn kennis met betrekking tot Boolean Algebra graag met ons deelde. Het is overigens niet de eerste keer dat Dave dit doet.

Wat betekent eigenlijk Boolean Algebra? De definitie van Boolean Algebra: in de wiskunde, met name de abstracte algebra en in de informatica is een booleaanse algebra of boolealgebra een algebraïsche structuur met de logische operatoren AND (en), OR (of) en NOT (niet). De vraag is dan natuurlijk, wat hebben Test Professionals (en dus indirect opdrachtgevers) aan deze kennis? 

Als je testbasis/requirequirements veel voorwaarden bevatten en daardoor onoverzichtelijk worden, kun je overwegen om boolean algebra in te zetten. Hiermee kun je je de testbasis omzetten in een bruikbaar algoritme. 

Dus voordat je testcases hebt gemaakt kun je je test al afstemmen (en laten reviewen) met andere stakeholders, zoals afnemers, ontwikkelaars en architecten. Daarbij weet je vooraf ook al wat voor soort testcases je gaat krijgen én werk je aan foutreductie en dus risicoreductie.

Verhelderend en weer een extra gereedschap in de testkoffer van een professional. Keep moving forward
Brendan Petronilia / IT Test Talents

Boolean algebra zet je in, in combinatie met testtechnieken zoals beslissingstabellen en dataflowtest (de laatste is niet meer zo in de mode) maar vooral met EVT (Elementaire VergelijkingenTest). Dave probeert zijn verhaal wel techniekonafhankelijk over te brengen. Tijdens de training worden er een aantal voorbeelden gegeven met behulp van EVT om het concreter te maken.

Boolean Algebra wordt bijvoorbeeld ook gebruikt voor het opstellen van PseudoCode, waardoor je sneller fouten opspoort. Pseudocode kan gebruikt worden om algoritmen vast te leggen op een voor mensen leesbare manier, met behoud van de opeenvolgende algoritmische stappen. Natuurlijke taal is hiervoor niet geschikt, omdat deze ambigu (voor meerdere uitleg vatbaar) is. Een werkelijke (formele) programmeertaal is vaak te strak gedefinieerd en vereist te specifieke kennis van die taal om het algoritme snel en voor iedereen begrijpelijk te maken. Software Testers stellen PseudoCode op met bijvoorbeeld IF, THEN, ELSE statements.

Overzicht nieuws

IT Test Talents: slimme schakel tussen business en IT. Ontdek de kracht van onze experts!