icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij IT Test Talents
Nieuws 10/05/2022

Anne is software tester met een passie voor procesoptimalisatie

QoppoConsult

Anne is 26 en woont in Haarlem met haar man. Ze heeft haar eerste week op haar eerste opdracht voor IT Test Talents achter de rug. Ze gaat aan de slag als software tester bij Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) voor langere tijd. “Ik vind de start behoorlijk heftig. Ik ontmoet veel mensen en heb al heel wat indrukken van de organisatie gekregen. Maar al met al heb ik er enorm veel zin in.”

Van Internationale betrekkingen naar IT

Heb je altijd al een passie voor IT gehad? “Nee, eigenlijk niet! Ik heb Engelse Taal en Cultuur gestudeerd in Leiden en vervolgens een master Internationale betrekkingen afgerond. Toen ik daarmee klaar was, wist ik even niet welke kant ik op wilde. Er is geen concreet carrièrepad verbonden aan deze opleidingen, dus ben ik om mij heen gaan kijken. Ik kwam terecht bij een IT-traineeship met als eerste een opdracht bij Rijkswaterstaat en zo ben ik in deze wereld van software testen terechtgekomen.”

Software tester bij LVNL

En nu ben je een expert! Kun je wat meer vertellen over je opdracht? “Ja, ik heb net mijn eerste week achter de rug en dat is allemaal nieuw en wennen. De opdracht voer ik uit bij Luchtverkeersleiding Nederland, die alle opstijgende, landende en overvliegende vliegtuigen in ons luchtruim in goede banen leiden. Het huidige systeem waar ze mee werken, wordt uitgefaseerd, aangezien het de uiterlijke levensduur van 25 jaar erop heeft zitten. Het nieuwe systeem wordt nu gebouwd door een externe leverancier.

Wat interessant! Het systeem wordt nu gebouwd, dus er is een grote rol voor jou als tester weggelegd, neem ik aan? “Absoluut. Het systeem moet samenwerken met alle andere systemen, zoals weerberichten, communicatiesystemen en radars. Deze interactie moet ook getest worden, naast het systeem zelf. Ik ben onderdeel van het team Verificatie & Validatie, dus we werken nauw samen met de luchtverkeersleiding zelf, want zij moeten uiteindelijk met het systeem gaan werken.”

Wat zijn je verwachtingen voor de toekomst?

“Er is een datum voor livegang van het systeem geprikt, ergens in 2024. Naar verwachting zal deze datum nog kunnen opschuiven, dus tot die tijd ben ik onder de pannen. Na het testen en opleveren, zal er ook een implementatieplan worden opgeleverd. Je kunt je voorstellen dat de luchtverkeersleiding 24/7 in de lucht moet zijn, dus je kunt niet het ene systeem unpluggen en vervolgens het volgende opstarten.”

Je bent de komende jaren dus van een opdracht voorzien. Heb je al een idee wat je verder nog wilt bereiken onder de vleugels van IT Test Talents? “Het is wat koffiedik kijken, want ik start hier nog maar net, maar ik wil mij zeker blijven ontwikkelen. Het software testen is een heel breed vakgebied. Tijdens deze opdracht ga ik vast en zeker ook meer leren over het stukje automatiseren, waar ik tot op heden nog niet zoveel mee bezig ben geweest. Ook zou ik in de toekomst meer aandacht willen besteden aan procesverbeteringen, zodat er beter en efficiënter gewerkt kan worden. Ook vind ik het prettig om de schakel te zijn tussen het ontwikkelteam en de business kant, lekker dynamisch. Maar ik focus mij nu op mijn eerste opdracht en op het leren kennen van mijn collega’s. We hebben volgende maand een feestje met alle experts; ik heb enorm veel zin in dit nieuwe avontuur!”

Overzicht nieuws
QoppoConsult
Anne Vos /
Testexpert

IT Test Talents: slimme schakel tussen business en IT. Ontdek de kracht van onze experts!