icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij IT Test Talents
Blog 29/03/2022

Voormalige testcoördinators en testers zijn de beste Scrum Masters

QoppoConsult

Scrum is een waardevolle ontwikkelmethodiek. Een hecht team werkt met de opdrachtgever samen om zo – dankzij maximale betrokkenheid – tot een topproduct te komen. Maar wat bepaalt het succes van Scrum? We laten Scrum Master en Testexpert Ronald Bloemers aan het woord: “Oog voor detail, mensen in hun waarde laten, mensen op tijd betrekken en inspelen op onverwachte ontwikkelingen. Wie zijn daar goed in? Testcoördinatoren. Het spreekt daarom voor zich dat de beste Scrum Masters zelf ooit testers geweest zijn.

De Scrum Master is in de eerste plaats verantwoordelijk voor het functioneren van het team. De Scrum Master stimuleert mensen en faciliteert het groepsproces. Maar naast interpersoonlijke vaardigheden heeft de Scrum Master ook oog voor detail, het instinct om alle mensen te betrekken en het vermogen om met onverwachte ontwikkelingen mee te gaan nodig. Dit zijn drie vaardigheden die je als tester leert.

QoppoConsult
Ronald Bloemers /
Testexpert/Processpecialist

Twee vragen

Voor je aan een project begint, heb je antwoord op twee vragen nodig:

  • Wat moet het product gaan doen?
  • Hoe moet het product dat doen?

Als je als Scrum Master geen acceptabel antwoord op die twee vragen kunt krijgen, ga je opnieuw in gesprek met betrokkenen om duidelijkheid en een gedeelde visie te verkrijgen.

Nauwkeurig werken

Niet geheel toevallig zijn dit ook de twee vragen die een tester zich keer-op-keer stelt. Op basis hiervan kijk je niet alleen of het werkt, maar ook of er manieren zijn om die werking te hinderen. De oude grap: ‘Werkt het? Blijf er dan vanaf!’ gaat niet op voor testers. Zij zoeken kritisch naar manieren waarop het mis kan gaan. Door creatief en scherp te zijn, kun je zaken vinden die anderen missen. Kortom: je leert nauwkeurig werken.”

Mensen waarderen

Ronald vertelt verder: “Een van de taken van een tester is het beoordelen van het werk van een ander. Het uitgangspunt hierbij is dat een ontwikkelaar met zorg iets heeft gemaakt. Een tester gaat daar zorgvuldig mee om en kraakt het werk van de ontwikkelaar niet af. Het doel is juist nuttige verbeteringen te identificeren en samen toe te werken naar een nog betere oplossing. Een goede Scrum Master werkt op dezelfde wijze en gaat uit van het goede van de mens. Door dit uitgangspunt gaan mensen nog beter hun best doen en leveren uiteindelijk meer waarde op.”

Als Scrum Master stel ik me bescheiden op en opereer waar nodig op de achtergrond. Het gaat namelijk om het team
Ronald Bloemers / IT Test Talents

Mensen eerder betrekken

Iedere testcoördinator of tester weet dat je vroeg met testen moet beginnen. Hoe later je fouten ontdekt, hoe meer het kost om ze op te lossen. Helaas komt het nog te vaak voor dat testers pas veel te laat ingezet worden. Door die ervaring kun je je als voormalig tester laten informeren. Een goede Scrum Master weet dat je alle mensen zo vroeg mogelijk in het proces moet betrekken. Hoe eerder je inbreng krijgt, hoe groter het draagvlak voor de oplossing.

Omgaan met verrassingen

Omgaan met verrassingen is een kerncompetentie voor testcoördinatoren. Wie software grondig test, loopt met regelmaat tegen zaken aan die niet volgens plan werken. Je leert daarmee omgaan. Dit vermogen is wellicht de belangrijkste vaardigheid van een Scrum Master. Ook die moet soepel op onverwachte wendingen kunnen reageren. Want hoe goed je je ook voorbereid, geen enkel plan overleeft de praktijk.

Ik probeer altijd door de bomen het bos te blijven zien
Ronald Bloemers / IT Test Talents

Voormalige testcoördinatoren en testers zijn de beste Scrum Masters

De vaardigheden die de beste Scrum Masters kenmerken, bouw je op als je je sporen verdient met software testen. Je krijg daar het vereiste oog voor detail, politieke sensitiviteit, weet dat je iedereen op tijd bij het project moet betrekken en leert op onverwachte wendingen te reageren. Dat geeft testcoördinatoren en testers een streepje voor als ze zich tot Scrum Master ontwikkelen.”  

Ben jij een testcoördinator of tester en wil je je verder ontwikkelen tot Scrum Master? Vraag ons naar de mogelijkheden. Ben je geen tester, maar voel je je uitgedaagd om ons te laten zien dat we ongelijk hebben? Laat dan zeker van je horen.

overzicht nieuws
QoppoConsult
Ronald Bloemers /
Testexpert/Processpecialist

IT Test Talents: slimme schakel tussen business en IT. Ontdek de kracht van onze experts!