icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij IT Test Talents
Blog 11/11/2021

Testen op niveau: “Je bent nooit uitgeleerd”

Qoppoconsult

Het vak van IT-tester verandert waar je bij staat. Van handmatig buttons drukken tot geautomatiseerde scripts, en van waterval tot CI/CD. Cinthya Poulina kan erover meepraten. Van 14 jaar testen tot Business Manager met 22 testende medewerkers heeft ze alles al gezien.

QoppoConsult
Cinthya Poulina /
Business Manager

Software-testen is booming. We digitaliseren steeds meer en dus wordt er meer software gemaakt. En dat moet allemaal getest worden, want wie zijn software zomaar de wereld in slingert, loopt onherroepelijk tegen problemen aan. Corona heeft daarnaast extra gezorgd voor een turboversnelling in digitalisering. Tel alles bij elkaar op en je snapt dat je met simpelweg handmatig door een app of website klikken niet ver meer komt. Gelukkig staan de ontwikkelingen binnen het testen niet stil. Sterker, ze lopen eigenlijk min of meer parallel aan die binnen software development.

“Toen ik begon waren er nog niet zoveel opleidingen en tools voor softwaretesten beschikbaar”, zegt Cinthya. “Ik kreeg een opleiding van twee weken voor een TMAP- en ISTQB-certificaat, een beetje SQL en vervolgens zat ik op mijn eerste test opdracht.” Er werd vooral getest volgens de watervalmethode. “Dat was vaak vooral langere termijnplanning, want een wijziging in software werd aangekondigd, vervolgens geprogrammeerd en na twee tot vier maanden kwamen wij als testers in beeld. In de tussentijd troffen we alleen maar voorbereidingen voor het testen.”

Testen op niveau

Maar dat kan nu niet meer, zegt Cinthya. Er wordt nu vaak gewerkt volgens de Scrum methodiek of CI/CD waarbij er veel vaker een nieuwe versie gereleased wordt. “Bedrijven verwachten ook steeds meer dat testers technisch onderlegd zijn. En je moet, afhankelijk van je interim opdracht ook zelf kunnen programmeren, bijvoorbeeld als je aan de slag gaat als test-automation engineer.”

Neem nou een website, zegt ze. “Als je bij elke nieuwe versie de hele site door gaat klikken, kost dat veel tijd en kun je bovendien nooit alles testen.” Gelukkig zijn er daarvoor wel gangbare tools waarmee je het testen van een website kunt automatiseren. Je kunt hiermee, vaker, sneller en meer functionaliteit van de website geautomatiseerd testen. Selenium, Cypress, SpecFlow, Tosca zijn de namen die bij Cinthya spontaan als eerste opkomen. Er komen natuurlijk steeds nieuwe bij, waardoor je goed op de hoogte moet blijven en misschien jezelf als tester moet bijscholen als een tool plotseling veel gevraagd wordt in de markt. Cinthya wil maar zeggen: als tester moet je je voortdurend blijven ontwikkelen.

Met de opdrachtgevers meebewegen

Functioneel testen parallel aan testautomatisering is steeds meer gevraagd in de huidige markt. “Je wilt dat je bijvoorbeeld aan het einde dag, of bij elke commit van de code op een knop kunt drukken, waarna de testen gaan lopen” De volgende ochtend kun je dan het resultaat bekijken. Staat de software nog overeind of is het keihard onderuit gegaan? Hoeveel foutmeldingen zijn er gegenereerd en wat voor soort fouten zijn dat? Zitten die in de software of in mijn script? De tester moet dus zelf ook kunnen programmeren, afhankelijk van de tool die gebruikt wordt voor testautomatisering. Java, JavaScript, C# en Python zijn daarvoor veel gebruikte programmeertalen. Al wordt van je verwacht dat je heel flexibel bent. “Ik had ooit een project waar de opdrachtgever vooral in PHP Codeerde. Toen wij als testers voorstelden om een testframework met Selenium/Java te maken, zei de opdrachtgever ‘Wij programmeren niet in Java, en als jullie weg zijn moet iemand het wel kunnen onderhouden’, dus we hadden geen andere keus dan met een ander alternatief te komen.”

Van de pipeline en Git

Ook de manier waarop projecten tegenwoordig aangevlogen worden, hebben gevolgen voor het testen. Nu agile en scrum meer zijn dan alleen een hippe trend, hebben testers zich razendsnel in dezelfde richting ontwikkeld. Het gebruik van DevOps – waarbij development en operations hand in hand gaan tijdens softwareontwikkeling – heeft daarbij ook gevolgen voor het testen. “Bij DevOps werkt iedereen samen en in een DevOps-team wordt verwacht dat iedereen cross-functional is. Beetje gechargeerd gezegd zou een tester ook moeten kunnen programmeren en omgekeerd. De nieuwste ontwikkelingen met CI/CD hebben weer andere gevolgen voor testers. Je moet flexibel mee kunnen doen met de pipeline en weten hoe je werkt met Git of andere versiemanagers.

Never a dull moment als tester, zegt Cinthya. “Je moet van alle markten thuis zijn, en de ontwikkelingen gaan snel. De tool die vandaag door bijna iedereen gebruikt wordt, is morgen ingehaald door een andere. Dus je bent nooit uitgeleerd en dat is best lekker."

Overzicht blogs
QoppoConsult
Cinthya Poulina /
Business Manager

IT Test Talents: slimme schakel tussen business en IT. Ontdek de kracht van onze experts!