icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij IT Test Talents
Blog 06/11/2018

Over de kracht van bescheidenheid

Conferentie

Ronald Tan
Ronald Tan /
Testexpert/Processpecialist

8 Augustus 2018

Vandaag is de dag dat ik start in mijn nieuwe opdracht als testcoördinator.

Op mijn eerste werkdag stel ik mijzelf voor als degene die de ketentesten (van een groot Belgisch - Nederlands project) voor de desbetreffende tribe zal gaan coördineren. Ik ben dan overigens 1 van de 25 coördinatoren.

Nederland - België

Drie weken later ben ik in Brussel om, verdeeld over twee dagen (Amsterdam en Brussel), een presentatie te geven over mijn testaanpak voor mijn tribe. Elke testcoördinator presenteert op een van deze dagen zijn testplan.

Ik ben de vijfde spreker van die dag en voel me toch wel wat opgelaten omdat de vorige sprekers nogal wat lastige vragen kregen. Daarnaast worden de presentaties in het Engels gegeven vanwege een diversiteit aan personen (en in aantal ongeveer 40 man).

Ik steek van wal en mijn presentatie is duidelijk anders van opzet. Meer pragmatisch en veel minder voorzien van de moeilijke plaatjes over systeemlandschappen die gemigreerd zullen worden.

Ik presenteer gewoon mijn dagelijkse werkzaamheden en mijn aanpak om de E2E testen te baseren op ARIS procesdiagrammen. Scoping, PRA en planning komen ook vluchtig voorbij en na tien minuten ben ik klaar.

Het is doodstil in de zaal en er komen wonderwel geen vragen. Dan toch een reactie van de programmamanager van het centrale testteam: "Ronald, ben jij écht drie weken geleden pas begonnen?  Ik vind dit een hele goede en duidelijke aanpak".....

Ook tijdens de pauze is een aantal collega's te spreken over mijn presentatie. Het enige wat ik kan uitbrengen is dat ik toch vooral doe wat iedereen doet en dat is gewoon mijn werk doen. Ik zou me bijna excuseren voor het feit dat mijn presentatie goed werd ontvangen.

De Cross Tribe Day

Een paar dagen later word ik gebeld door de programmamanager: "Ronald, wij vonden jouw presentatie aanpak in Brussel zo treffend dat we graag willen dat jij dezelfde presentatie nog eens houdt tijdens de "Cross Tribe day". " Op deze dag worden er diverse project presentaties gehouden voor het hogere management zoals b.v. chapter leads, area leads en IT leads. Vanwege het belang van het project zal er die dag ook een Directielid vanuit België aanschuiven"........ Juist......dacht ik......

Een week later stond ik daar dan voor een zaal met tachtig managers met een microfoon in mijn hand (licht trillend, dat mag je best wel weten). De programmamanager had zojuist zijn projectplan inclusief overall testplan gepresenteerd en gaf het woord daarna aan mij.

Voelde ik mij in Brussel wat ongemakkelijk? Dat was dus niets bij hoe ik mij toen voelde toen ik voor die volle zaal stond.

Ietwat gespannen besloot ik mijn presentatie te openen met de volgende zinnen:

"I'm a little bit nervous because you're all very important people.  I just started 4 weeks ago and I'm just a simple tester so what do I know?".....

Wat er toen gebeurde was echt onbeschrijfelijk en je had er eigenlijk gewoon bij moeten zijn.

De zaal schoot compleet in de lach en ik werd met luid applaus verwelkomd!

Het ijs was gebroken en de presentatie zelf verliep goed. Ook na de presentatie kreeg ik applaus en complimenten en er werd zelfs gevraagd of ik nog meer mensen kende "zoals ik". Heb dit koopsignaal overigens ook naar de BUM's doorgespeeld.

Tribe day
Cross Tribe day conferentie zaal

Lessons Learned

Je af en toe bescheiden en kwetsbaar opstellen kan veel goed doen. Het maakt je toegankelijk en je komt niet over als een betweter. Probeer geen moeilijk verhaal te presenteren maar maak het herkenbaar en kort. Toen ik naar de andere presentaties luisterde en die vergeleek met mijn eigen presentatie dacht ik nog: "mijn presentatie verschilt met die van de anderen, zou ik het dan wel goed doen?". Ergo: omdat jij iets anders doet dan wat normaal gebruikelijk is hoeft niet te betekenen dat jij het fout doet. Blijf gewoon geloven in jouw eigen capaciteiten maar durf ook anders te zijn. Ook de inhoud (hoeveelheid) van mijn presentatie is bepalend geweest voor de acceptatie door mijn publiek. Hierbij heb ik bewust PowerPoint slides vermijd waar teveel informatie op stond. Hoe vaak gebeurt het niet dat je naar een presentatie zit te kijken waar zoveel tekst op staat dat je niet eens alles hebt kunnen lezen terwijl de presentator alweer naar de volgende slide is gesprongen. Maximaal vijf beknopte punten per slide is voldoende! Jouw verhaal / presentatie moet de punten ondersteunen.

Tot slot

Werk ik nog steeds met veel plezier aan dit mooie project en hoop ik dit op termijn succesvol te kunnen afronden! Uiteraard doe ik dit niet alleen en krijg ik genoeg hulp van anderen. Ik weet nog lang niet alles, zo bescheiden ben ik ook wel weer.

overzicht blogs
Ronald Tan
Ronald Tan /
Testexpert/Processpecialist

IT Test Talents: slimme schakel tussen business en IT. Ontdek de kracht van onze experts!