icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij IT Test Talents
Blog 02/04/2019

De in's en out's van BI-testen

Business Intelligence

BI testen, het wordt een steeds bekendere term en de vraag wordt meer en meer. Maar, wat is het eigenlijk? En hoe moeilijk is het? expert en ervaren BI tester Richard Gils deelt zijn beeld op de specialisatie in deze blog.

Richard
Richard Gils /
Testexpert

Business Intelligence testen oftewel BI-testen is een bijzondere vorm van testen. Enerzijds heb je te maken met een technisch component waarbij je de waarden in de diverse data lagen van het datawarehouse controleert. Anderzijds heb je ook functionele kennis nodig om te begrijpen wat de opdrachtgever wil en in te schatten of de ontwikkelde oplossing daarvoor geschikt is en voldoet aan de gestelde eisen. Het functionele stuk kan bestaan uit het testen van rapportages met allerlei grafieken en filter mogelijkheden maar ook uit het testen van een csv-bestand met allerlei data. Vooral de combinatie van het technische en het functionele maakt deze rol specifiek en is soms erg lastig omdat je van beide werelden (IT en business) moet begrijpen hoe ze in elkaar zitten.

Communicatie

Als BI tester moet je zowel met de IT kant (ontwikkelaars, beheerders etc.) kunnen communiceren als  functionele issues uit de business interpreteren. Daarnaast moet je met de business kunnen communiceren over de technische uitdagingen waar IT mee te maken heeft. Dit zorgt ervoor dat je constant moet aanpassen in de manier waarop je onderwerpen bij de diverse personen adresseert, zodat er geen onduidelijkheden of spraakverwarringen ontstaan. Zo voorkom je dat verkeerde besluiten worden genomen op basis van verkeerd gecommuniceerde informatie. Het is erg belangrijk om juist richting de ontwikkelaars heel to the point te zijn over waar precies een probleem in de software zit en wat de gevolgen daarvan zijn. Tegenover de business moet je juist functioneel kunnen uitleggen waarom je geen positief testadvies kunt geven, zonder in technische details te treden.

Het is erg belangrijk om juist richting de ontwikkelaars heel to the point te zijn over waar precies een probleem in de software zit en wat de gevolgen daarvan zijn.
Richard Gils / IT Test Talentsconsult

Tools

Voor het testen van BI-oplossingen heb je altijd te maken met veel verschillende soorten tools en applicaties. Er zijn een groot aantal software pakketten in omloop om de ETL (Extract, Transformatie en Load) uit te voeren. Qua look and feel zijn ze allemaal net anders maar qua werking zijn ze allemaal vrijwel hetzelfde. Er worden data van locatie A naar locatie B verplaatst. Hetzelfde geldt voor de databases waar data wordt weggehaald en weggeschreven. Per opdrachtgever zijn er daarnaast vaak nog diverse opdrachtgever specifieke tools waarmee gewerkt moet worden. Vaak is ook deze tooling vergelijkbaar met die van andere opdrachtgevers, hoewel een opdrachtgever zelf zijn tooling over het algemeen heel specifiek vindt.

Skills

Om goed te kunnen BI-testen is het belangrijk om over goede SQL-vaardigheden te beschikken. Het leggen van joins tussen tabellen, case when statements maken, tellingen en toepassingen van filters zijn basisonderdeel van BI-testing. Verder is het belangrijk om zo snel mogelijk en zoveel mogelijk inhoudelijke kennis te hebben van het domein waarin je actief bent. Je interpretatie van de data, en dus jouw beoordeling van je bevindingen, hangt hier sterk van af. Dit is ook per opdrachtgever verschillend en hiervoor moet je als BI-tester zelf proactief op zoek gaan naar de personen die jou van kennis kunnen voorzien. Tot slot is het belangrijk om snel verbanden te kunnen leggen tussen gegevens om slimme keuzes te maken in het maken in bijvoorbeeld een testset met testgevallen.

Rollen

Omdat het BI wereldje echt uit twee componenten bestaat die vaak heel dicht bij elkaar liggen, namelijk die technische én die functionele kant, zijn er diverse rollen beschikbaar waar je als tester een goede bijdrage in kan vervullen. De rollen waarop je kunt ingezet worden zijn: systeemtester, functionele acceptatie tester, scrum master, testcoördinator. Omdat het merendeel van de organisaties tegenwoordig in een Agile vorm werkt, is het handig (gaat steeds meer een eis worden) om naast de basis discipline testen ook een secundaire taak te kunnen vervullen. Hierbij zijn er binnen een BI-omgeving ook diverse mogelijkheden aan de technische kant, zoals ontwikkelaar, informatieanalist, rapportage ontwikkelaar of beheerder. Dit is geheel afhankelijk van waar jouw eigen ambities en mogelijkheden liggen. Verder kan je ook een nuttige bijdrage leveren bij het geven van workshops of kennissessies omdat je over zowel het technische als het functionele component van het product veel kennis hebt.

meer blogs

Testautomatisering met HP UFT

Gebruik een 'magisch kwadrant' om impediments op te lossen

De tester als trainer

Richard
Richard Gils /
Testexpert

IT Test Talents: slimme schakel tussen business en IT. Ontdek de kracht van onze experts!