icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij IT Infra Talents
Blog Security 10/11/2022

"Daar wordt aan de deur geklopt, wie zou dat zijn?"

pakjesavond

Op het moment dat ik deze blog schrijf is het bijna pakjesavond. Een mooie en spannende tijd voor heel veel kinderen maar misschien ook wel voor jou. Spannend kan het zeker zijn als je social media van dichterbij bekijkt. Ik richt me dan voornamelijk op eigen ervaringen gezien op LinkedIn.

Expertise

Security

Onze experts helpen organisaties om een passend securityniveau te bepalen.

Over deze expertise
Andarr
Jos Maas /
Security Expert

Veel mensen zijn op zoek op Linkedin. Naar een nieuwe baan, stage of afstudeeropdracht. Hartstikke spannend want je wilt wel slagen natuurlijk. Hierdoor zie ik veel, gedeelde, cv’s voorbij komen. Met name de jongere LinkedIn-gebruikers vallen op door mooie lay-outs. Ik kan zien dat er veel tijd en aandacht aan is besteed om een mooie cv op te zetten dat voldoende aandacht genereert. Uiteraard wordt door iedereen het netwerk ingezet om het cv te delen voor een groter bereik. Tot nu toe niets aan het handje…

Het eerste dat ik bij elke cv doe is deze openen (veelal op groot scherm zetten) en ik speur naar… persoonsgegevens (beroepsdeformatie.. #sorry..). Deze zijn bij de meeste veelvuldig aanwezig. Huisadressen, postcodes, thuisnummers, privé mailadres, geboortedata, etc. Het kan niet anders dan dat er één versie van het cv is gebruikt om via Social Media (broad casting) en via specifieke sollicitaties te delen. Omdat je nooit weet wie allemaal je cv via LinkedIn te zien krijgt, is het raadzaam behoedzamer te zijn met wat je deelt. Nu komt dan ook het moment dat ik wat zou kunnen schrijven over fraude (identiteit, telefonisch, whatsapp), hacking, spam en zo.. als gevolg hiervan. Maar dat zal ik je besparen. Over deze onderwerpen wordt al heel veel gepubliceerd en dat is nou net niet de kern van mijn blog.

Het is moeilijk in te schatten wat het gevaar is van het delen van je persoonsgegevens via je cv als je het gevaar niet kunt zien. Helaas kom je er dan ook pas achter als het al te laat is. Het devies ‘Voorkomen is beter dan genezen’ is dan ook zeer van toepassing. De kern van mijn blog is om je tips te geven wat je wel zou kunnen doen om toch die toffe cv via social media te delen zonder meteen te veel van jezelf prijs te geven.

Deze tips zijn:

1# Maak meerdere versies van je cv. Eentje voor social media en een voor organisaties. (Deze tip zag je niet aankomen, hè).

2# Maak een apart mailadres aan voor je sollicitaties (bijv. cv<NAAM>@...nl/com). Hierdoor blijft je privémail privé. (Ook omdat je deze vaak gebruikt om in te loggen in je mail, webshop en andere accounts, toch?!).

3# Uiteraard gaat tip 2 niet zonder een goed wachtwoord (of wachtzin). (En natuurlijk gebruik je voor al je mails en accounts verschillende wachtwoorden.)

4# Verwijder al je persoonsgegevens uit je cv(‘s). Je thuisadres, postcode en vaste thuisnummer is voor niemand nog interessant (alleen voor hackers, scammers en stalkers). Een mailadres, en wellicht mobiel nummer, voldoet prima om het 1e contact te kunnen leggen. In een latere fase (zoals contracten gaan tekenen en zo) is het toevoegen van persoonsgegevens pas echt aan de orde.

Met deze tips kun je met een geruster hart Pakjesavond tegemoet zodat Pakjesavond ook echt Pakjesavond wordt en niet verandert in “ ‘k-pak-je-avond”.

Overzicht blogs
Expertise

Security

Onze experts helpen organisaties om een passend securityniveau te bepalen.

Over deze expertise
Andarr
Jos Maas /
Security Expert

Benieuwd wat de experts van IT Infra Talents voor jouw organisatie kunnen betekenen? Neem contact op!