icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij EngiTalents

Machineveiligheids-expert Erik slaat bruggen tussen ontwerp en gebruik

EngiTalents

Vandaag gaan we in gesprek met ENGI'neer Erik Bockstael, expert op het gebied van machineveiligheid en wetgeving. Met zijn kritische blik, uitvoerige kennis en jarenlange ervaring, doet hij er alles aan om bruggen en sluizen zo veilig mogelijk te maken.

Expertise

Health, Safety en Environment (HSE)

Veiligheid in de industrie

Over deze expertise

Hoe hij in het vakgebied is gerold? Erik: “Dat is eigenlijk toeval geweest. Van jongs af aan had ik interesse in techniek en elektrotechniek. Nadat ik de HTS in Arnhem had afgerond hopte ik van de ene naar de andere opdracht. Helaas sloot het niet goed aan met de werkzaamheden die ik zocht. Tot er een kans voorbij kwam binnen de natte tak van de Rijkswaterstaat. Hier heb ik een half jaar een project gedaan bij de Werkbouwkundige Elektrotechnische Dienst. Vanuit daar ging ik naar de droge tak, de snelwegen.”

Ook al wist Erik niets van asfalt en geleiderail af, hij wist dit onderwerp zich al snel eigen te maken. “Ik verdiep me graag in alle onderwerpen door de vraag te stellen: waarom doen we dit zo? Dan komt er een redenatie achter en begrijp je steeds meer. Dat vind ik leuk. Op een gegeven moment had ik hiervan voldoende kennis opgedaan dat ik anderen binnen de organisatie ermee kon helpen”

Na zijn tijd bij de Rijkswaterstaat kwam hij voor het eerst in contact met grote structuren: pompgemalen. “In IJmuiden werd ik gevraagd voor de Spuisluis en de uitbreiding van het  gemaal. Ik weet nog dat ik gewoon de pomp in kon lopen. Ik was zo onder de indruk. Omdat het zoiets groots is, is het simpelweg plaatsen van een een pomp of sluisdeur een heel circus. Je moet met zoveel facetten rekening houden en daar krijg ik energie van.”

Sindsdien is hij gespecialiseerd in het veilig bouwen en onderhouden van bruggen en sluizen. Voor zijn huidige opdracht werkt Erik sinds vijf jaar bij Provincie Overijssel in de beheerorganisatie  met de discipline Besturingstechniek en aandrijvingen. “Ik heb binnen de Provincie een brede en afwisselende rol. Als functiebeheerder, projectleider, technisch manager en inspectiebegeleider heb ik de afgelopen jaren ervoor gezorgd dat de risicobeoordelingen op orde zijn, is een standaard voor renovatie en nieuwbouw opgesteld en heb ik projecten helpen opstarten om de veiligheid van bruggen en sluizen te optimaliseren. Helaas kan ik die projecten niet afmaken, maar ik ben blij met het fundament dat ik samen met mijn collega’s heb gebouwd voor mijn opvolger.”

Na al die jaren werkervaring ziet Erik een groot gat in zijn vakgebied: het gat tussen het ontwerpen van kunstwerken en het gebruik ervan. “Nu wordt er al gebouwd voordat er kritisch wordt gekeken naar hóe het gebruikt zal worden. Dit is waar ik mijn meerwaarde zie. Met zowel mijn certificering in machineveiligheid, CMSE, en de lopende opleiding HVK, heb ik een brede kennis en ervaring. Dit neem ik mee in het proces hoe een kunstwerk gebruikt gaat worden, zonder hem al eerst voorgebouwd te hebben. Dit kan lange, dure herstelprocessen voorkomen.”

Welke (werk)ervaringen Erik nog graag wil opdoen? “Wat ik nu doe wil ik blijven doen, maar dan ergens anders. Bij voorkeur ook met andersoortige kunstwerken zoals gemalen of zuiveringen. Ik ben echt met machineveiligheid bezig: het zorgen dat de organisatie daarvoor klaar is, het op orde krijgen van dossiervorming, het regelen van uitvragen en zorgen dat adviesbureaus gecontracteerd worden voor het uitvoeren van inspecties en om te zorgen dat risicobeoordeling gemaakt en bijgehouden worden. Het plannen en budgetteren van projecten van A tot Z. In mijn volgende opdracht lijkt het me leuk om dat ook in de uitvoering mee te maken. Het kan weer bij een provincie zijn, maar ik vind een Waterschap ook wel heel leuk. Ik ben erg benieuwd hoe het daar met de machineveiligheid gesteld is.”

Het team van Engi Talents is erg blij met collega expert Erik. Zo wordt hij gevraagd om mee te denken aan de invulling van normen, geeft hij intern advies waar het rechtszaken betreft met betrekking tot ongevallen bij bruggen en sluizen en worden zijn oplossingen in voorkomende gevallen overgenomen bij andere overheden. Dit laat zijn expertise en werkhouding wel doorschijnen. Erik is een vakman met liefde voor zijn vak. “Ik kan niet wachten tot er een nieuwe uitdaging is die ik met beide handen kan aangrijpen.”

Overzicht nieuws
Expertise

Health, Safety en Environment (HSE)

Veiligheid in de industrie

Over deze expertise
HSE Expert
Erik Bockstael /
HSE Expert

Wil jij het team van Engi Talents versterken als midlancer? Neem contact op!