icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij Dev Talents

"Het is interessant dat software een bedrijf kan laten groeien"

Johan

Onze collega en .NET-Ontwikkelaar Johan Oosterholt heeft net zijn opdracht bij Saint-Gobain afgerond. We spreken Johan, om meer te weten te komen over deze uitdagende opdracht én zijn passie voor het IT-vak.

Expertise

Microsoft development

.NET'ers die impact maken

Over deze expertise
EportaConsult
Johan Oosterholt /
Senior Microsoft .NET Developer
Johan is able to coach people with the aim of raising the agile culture and quality to a higher level.
Freek van Mensel / Manager DevSecOPs at Saint Gobain Building Distribution

Kun je iets vertellen over Saint-Gobain?   
“Het is een grote, wereldwijde organisatie die opereert in de bouwindustrie: van gebouwen, transport, tot infrastructuur en vele industriële toepassingen. Toen ik tweeënhalf jaar geleden -in de vestiging in Eindhoven- aan deze opdracht begon, ging ik aan de slag voor Saint-Gobain Distribution Benelux, dat is een van de dochterbedrijven van Saint-Gobain.”

Johan vervolgt: “In mijn rol was ik verantwoordelijk voor het ontwikkelen van back end software en API’s voor het e-commerce platform. Met zo’n dertig collega’s -met elk hun eigen specialisme- werkte ik op een DevSecOps-afdeling aan diverse websites en applicaties.”

En dat beviel goed?
“Het was een leuke opdracht en ik voelde me als een vis in het water op de afdeling. Er hangt een prettige sfeer onderling en ik kreeg veel ruimte en vertrouwen van Freek van Mensel, mijn leidinggevende. Hoewel ik was ingehuurd als extra capaciteit, zette hij mij echt in mijn kracht.”

Johan legt uit: “Ik heb een kritische blik op processen en ga geen opdrachten ‘uitvoeren om het uitvoeren’. Als er vanuit de organisatie 100 functionaliteiten worden aangevraagd, vind ik het belangrijk om de wensen van de eindgebruiker als uitgangspunt te nemen. Als slechts 20% van deze functionaliteiten gebruikt gaan worden, kun je veel slimmere ontwikkelkeuzes maken en het eindproduct overzichtelijk houden.”

Er valt veel meer te winnen als je kennis met elkaar deelt
Johan / Dev Talents

Kun je misschien nog wat meer vertellen over de technische kant van de opdracht?
“Technisch was er gelukkig veel vrijheid, we hadden natuurlijk de bestaande software die onderhouden moest worden en waarvan de REST endpoints dezelfde werking moesten blijven houden, maar voor nieuwe functionaliteit hadden we vrijwel de vrije hand. Voor de nieuwe functionaliteiten werden Domain Driven .NET core microservices opgezet die in Azure draaien. Verder is er middels een API gateway een strangler patroon toegepast op bestaande software, dit gaf ons de mogelijkheid om ook oude code te vervangen door een nieuwe implementatie zonder dat partijen die de API’s consumeerden hier last van hadden. Zelf heb ik mij voornamelijk bezig gehouden met Domain Driven Design, microservices & security binnen de nieuwe architectuur. Het introduceren van Domain Driven Design had best nog wel wat voeten in de aarde. Van collega’s kreeg ik te horen dat ik een enorm goed overzicht van het geheel had (helikopterview) en toch ook van alle details wist. Dat zijn fijne complimenten.”

Was het een leerzame opdracht?
“Zeker! Ik ben op zoek gegaan naar belangrijke inzichten, zoals: welk werk pakt ons team op en in welke volgorde? Wat is de lange termijn visie van het bedrijf en wat is de stip op de horizon? En hoe kan software (development) helpen om het bedrijf te laten groeien en verbeteren? Ik vind het interessant om processen te verbeteren, de architectuur beter in te zetten en vooruit te denken. Het menselijke aspect speelt daarnaast ook een belangrijke rol.”

Kun je dat uitleggen?
“In principe is software abstract: degene die bouwt en aan de knoppen draait, maakt het verschil. Ik ben in mijn vrije tijd vaak bezig met coaching en begeleiden, omdat ik actief lesgeef in Krav maga.” (Red: dat is een Israëlische zelfverdedigingssport.)

“Tijdens mijn opdracht kreeg ik ook de ruimte om collega’s te coachen. Het is zo leuk om te zien hoe mensen -in relatief korte tijd- kunnen ontwikkelen en groeien in het vak. Er was veel bereidheid tot leren en sparren over het vakgebied en daar kreeg ik zelf ook weer energie van. Ik kijk echt met veel plezier terug op deze opdracht én het bedrijf.”

Bekijk alle klantverhalen
Expertise

Microsoft development

.NET'ers die impact maken

Over deze expertise
EportaConsult
Johan Oosterholt /
Senior Microsoft .NET Developer

Dev Talents is dé thuishaven voor software developers. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?