icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij Dev Talents
Nieuws Microsoft development 02/04/2020

"Ik zoek altijd naar de achterliggende vraag om tot de beste oplossing te komen"

Johan Oosterholt

De Limburgse .NET ontwikkelaar Johan Oosterholt werkt al ruim 8 jaar bij Dev Talents. Zijn focus: “Ik wil echt een bijdrage leveren aan het bedrijf waar ik zit en hen vooruithelpen door lange-termijnverbeteringen op gebied van techniek en proces door te voeren.”

Expertise

Microsoft development

.NET'ers die impact maken

Over deze expertise
Ik ben continu bezig om de basis stabieler én flexibeler te maken
Johan Oosterholt / Dev Talents

Op welke opdracht zit je nu en wat doe je daar precies?
“Ik werk nu al ruim twee jaar voor het Franse bedrijf Saint Gobain. Ik begon hier met het migreren van het E-business platform in verband met de migratie van het ERP-systeem. Ze waren bij oplevering zo tevreden dat ze me hebben gevraagd om te blijven op de afdeling e-business, waar ik nu help om de website en het achterliggende platform waar digitale orders binnen komen efficiënter te maken en uit te breiden. Vakinhoudelijk ben ik de hier de kwaliteit van de code aan het verbeteren, ik coach mensen met minder ervaring om het beste uit zichzelf te halen en ik voer wijzigingen door in het werkproces zodat dit meer agile en daardoor efficiënter verloopt.”

Kun je een specifiek voorbeeld noemen van een wijziging in het werkproces?
“Sinds vorig jaar zijn we mede door mijn aandringen bezig met een upgrade van de architectuur van het gehele platform. Dit was vroeger één geheel maar zijn we nu ‘losse stukjes’ in servicevorm aan het leveren, met als doel om meer stabiliteit en flexibiliteit te creëren. Als er een storing is ligt niet meer de hele website plat en het geeft meer ruimte om te kunnen schalen als het nodig is. We zijn nu bezig een roadmap op te stellen waar we over een aantal jaar willen zijn en welke stappen we daarvoor moeten nemen. Zo maken we het platform stabieler, beter onderhoudbaar en hebben we een snellere time to market.”

Wat is jouw rol in dit proces?
“Op technisch vlak ligt mijn specialiteit in backend .NET ontwikkeling. Ik ben erg behendig met automatisch testen en testbare code maken en ik heb inzicht in de architectuur van software. Hierbij focus ik altijd op kwaliteit en een passende agile werkwijze. Om de architectuur van het gehele platform aan te passen zijn naast de benodigde technische kennis ook team-overstijgende afspraken nodig. Hiervoor faciliteer ik sessies waarin we bespreken wat er moet gebeuren. Mijn focus hierin is om niet zelf de beslissingen te nemen maar het probleem aan te kaarten en het team te coachen in het zelf vinden van een oplossing. Zo kun je mensen op technisch vlak meer uitdagen en leren hoe ze een mogelijke oplossing kunnen toetsen.”

Als je het vertrouwen krijgt om je werk te doen krijg je het beste resultaat
Johan Oosterholt / Dev Talents

Hoe heb je geleerd om mensen te coachen?
“Deels vanuit mijn werkervaring in eerdere opdrachten en deels vanuit mijn ervaring met de Israëlische zelfverdedigingstechniek Krav Maga. Ik heb de instructeursopleiding gevolgd en hierin veel geleerd over lesgeven: techniek uitleggen is één ding maar het daadwerkelijk over kunnen brengen is een tweede. Het geeft me veel voldoening om naast het schrijven van code mensen te helpen sterker in hun schoenen te staan. Ik heb geleerd om reacties te herkennen en hoe je iemand het beste kunt benaderen. Dit vertaal ik naar coaching op gebied van hoe je om kunt gaan met een stressvolle situatie en niet te bevriezen maar te reageren.”

Wat is jouw ideale werkomgeving?
“Ik werk het liefst in een omgeving met korte lijnen waar je als ontwikkelaar het mandaat krijgt om beslissingen te nemen, zonder al te veel beperkingen. Zodra ik het vertrouwen krijg dat ik voor de meest optimale oplossing ga kan ik mijn opdrachtgever het vertrouwen geven dat als ze me iets vragen, ik het ook daadwerkelijk voor hen op ga lossen.”

Hoe zoek je naar de meest optimale oplossing?
“Ik ben iemand die kritisch is op de signalen die binnenkomen en probeer altijd de onderliggende vraag te achterhalen. Zodra ik weet wat de échte wensen zijn kan ik de meest optimale oplossing voorstellen voor de lange termijn. Of ik vraag om meer informatie wanneer nog niet duidelijk is welke kant het bedrijf op wil. De eerste keer dat ik dat doe vinden ze het vaak vervelend, omdat ze niet direct antwoord krijgen. Maar ze weten dan wel waar ze aan toe zijn. En doordat ik een betere oplossing kan bieden weten ze inmiddels dat ze op me kunnen vertrouwen.”

overzicht nieuws
Expertise

Microsoft development

.NET'ers die impact maken

Over deze expertise
EportaConsult
Johan Oosterholt /
Senior Microsoft .NET Developer

Dev Talents is dé thuishaven voor software developers. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?