icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij Dev Talents

De AWS cloud als ontwikkelplatform door de ogen van Kevin Kerkhoven

kevin

Je kunt als ontwikkelaar tegenwoordig niet meer om de cloud heen. Alles en iedereen is bezig met een digitaliseringsslag, waarbij Alles-as-a-Service onvermijdelijk is. Je kunt dus maar beter goed beslagen ten ijs komen als je software voor de cloud ontwikkelt. Kevin Kerkhoven is een full stack developer, met een voorliefde voor AWS.

Expertise

Java Development & Front-end Development

Futureproof Software Engineers

Over deze expertise

“Maar ik zeg er meteen bij dat ik geen problemen heb met andere cloudaanbieders”, haast hij zich te zeggen. “Ik zou als eerste de stabiliteit willen noemen en dat geldt eigenlijk voor alle cloud-omgevingen. De cloud is wat dat betreft echt volwassen geworden, over de hele breedte.

Maar goed, Kevin heeft dus wat we dan maar zullen noemen ‘een lichte voorkeur’ voor de Amazon Cloud. Waarom dan? “Ik vind dat AWS het meest volwassen is als cloud-omgeving. Het is een veelzijdig platform waar je vrijwel alles onder kunt brengen. Ook de documentatie is erg goed en volledig.” Kevin heeft het dan vooral over de verschillende omgevingen die je kunt opzetten, voor ontwikkelen, testen en productie. “Veel zaken die je dan nodig hebt zijn standaard aanwezig en kun je direct gebruiken. Daardoor is een ontwikkel- of testomgeving heel gemakkelijk op te zetten.”
 

Standaard al compleet

Over stabiliteit gesproken. “We hebben een keer uitval gehad van een blockchain node. Deze bleek alleen via een ingewikkelde omweg te repareren, wat in een productieomgeving niet acceptabel is. Alle data was nog aanwezig, maar inconsistent. Oké, blockchain is nog geen proven technology en kan instabiel zijn, maar op AWS levert dat minder problemen op. De cloud helpt je bij alles, updates zijn gestandaardiseerd, en automatisch opschalen wanneer nodig is heel gemakkelijk.”

En wat nog meer? “Oh ja, er is een gecentraliseerde login op één plek, waarna je overal bij kunt.”
 

Maar ook nadelen

Alles hosanna dus! “Nou dat nu ook weer niet. Er zijn ook wel nadelen. AWS is niet zo heel erg scheutig met terugkoppeling van je verbruik aan resources. Ooit hebben we maandenlang te veel betaald voor een draaiende node, die niet werd gebruikt. Waarom stuurt AWS je geen notificatie?”

“Een ander ding is dat de standaardisatie soms erg ver gaat. Zo zijn er ook standaard limieten, die je dan met een omweg moet zien te omzeilen. Een S3 bucket kan ook fungeren als een standaard website, maar krijgt dan ook meteen een webadres, en dat wil je niet altijd. En AWS is goed in het creëren van vendor lock-in, want als je al die componenten van AWS gebruikt, zit je in feite aan het geheel vast.”

Kevin Kerkhoven werkt voor Dev Talents als full stack developer en is gedetacheerd bij BMW Group Nederland. Hij moest voor het eerst serieus aan de slag met AWS toen zijn vorige opdrachtgever werd overgenomen, waarna de IT moest overstappen op Amazon. “Dat was wel een uitdaging. Maar we konden veel uitproberen. Uiteindelijk hebben mijn collega’s en ik een automatisch systeem gebouwd waarmee software kan worden gedeployed naar AWS, dat was wel bevredigend.

Overzicht nieuws
Expertise

Java Development & Front-end Development

Futureproof Software Engineers

Over deze expertise

Dev Talents is dé thuishaven voor software developers. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?