icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij Dev Talents

“Bij DUO heb ik veel inhoudelijke uitdaging”

duo

Patrick Heidotting ging ruim een jaar geleden voor Dev Talents aan de slag bij Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) in Groningen. Een aparte ervaring voor de allround Java-programmeur, omdat het bij DUO was waar bijna 20 jaar geleden zijn IT-carrière begon.

Expertise

Java Development & Front-end Development

Futureproof Software Engineers

Over deze expertise

De inmiddels 43-jarige Patrick was als basisscholier al verknocht aan computers. De geboren en getogen Drent hield zich graag bezig met programmeren op PC’s van de eerste generatie en hij was naar eigen zeggen “de computernerd van de klas”. Tegenwoordig zou een IT- of informaticaopleiding de logische vervolgstap zijn, maar in de jaren negentig lag dat net even anders. Patrick ging MBO Bouwkunde studeren in Emmen. “Het werd geen succes. Mijn decaan raadde me af om verder te gaan in de IT, want daar zou geen werk in te vinden zijn”, blikt Patrick grinnikend terug. “Uiteindelijk kon ik mijn ouders er van overtuigen dat IT de toekomst zou hebben kon ik een korte IT-opleiding volgen.” En zo rolde hij de IT in. Zijn eerste baan was als tester bij de Informatie Beheer Groep (IBG), de voorloper van DUO. Daar zou hij 16,5 jaar werken, uiteindelijk als Java-programmeur.
 

Heel goed aanbod

Het was na al die jaren trouwe dienst bij DUO wel eens tijd voor wat anders, besloot hij. Via een klein consultancybedrijf kwam hij terecht bij de Belastingdienst. Daar hield hij zich bezig met aangifteschermen als onderdeel van een team met UX’ers en fiscalisten. Bij de dienst had hij het naar zijn zin, maar hij had weinig binding met het detacheringsbureau en miste de toegevoegde waarde ervan. “Bovendien ging ik er financieel maar weinig op vooruit. ‘Dan kan ik net zo goed voor mezelf beginnen’, bedacht ik me.” 

En dat gebeurde ook. Niet als freelancer, maar als midlancer bij Dev Talents. Patrick: “Ik werd benaderd door Dev Talents via LinkedIn en kreeg een heel goed aanbod, zowel financieel als inhoudelijk. Daar kon ik geen nee tegen zeggen. Wat mij bovendien aansprak was de midlance-constructie. Acquisitie en onderhandelingen hoefde ik niet zelf te doen en ik zou veel vrijheid hebben.”
 

Terug naar DUO

Hij kon zijn opdracht bij de Belastingdienst afronden als midlancer van Dev Talents. Na een jaar ging Dev Talents voor hem op zoek. Frappant genoeg was de eerste opdracht die hij kreeg aangeboden bij zijn oude liefde: DUO. Patrick: “Dat was heel bijzonder. Bij mijn vertrek riep ik tegen iedereen dat ik nog wel terug zou keren. Ik meende dat ook, want DUO is een fijne organisatie om voor te werken met leuke collega’s.” Lachend: “ Maar dat ik zó snel weer zou terugkeren had ik eerlijk gezegd ook niet verwacht.”
 

Extra afwisselend

Als Dev Talents midlancer houdt hij zich nu bezig met back-end-applicaties die het berichtenverkeer regelen tussen scholen in het voortgezet onderwijs en de diverse landschappen binnen DUO.  “We zijn bezig met een transitie waarin we applicaties omzetten naar Spring Boot zodat ze in een Kubernetes-landschap kunnen draaien. Wat mij bevalt aan het werk is dat ik mij regelmatig moet verdiepen in nieuwe technieken. Bij de Belastingdienst waren veel onderdelen weggestopt. Hier heb ik veel inhoudelijke uitdaging. Ook leuk is dat ik regelmatig overleg heb met softwareleveranciers voor afstemming. Dat maakt het werk extra afwisselend.”
 

Hybride werken

Een ander pluspunt van zijn opdracht bij DUO vindt Patrick de goede balans tussen thuiswerken en op locatie aanwezig zijn. “Dat is hier echt goed geregeld. Ik begon bij DUO in coronatijd. Op locatie werken was niet toegestaan. Daarom ben ik ook ingewerkt via Webex en Slack. Nu de coronamaatregelen weer zijn opgedoekt, werken we hybride. We hebben een vaste dag met elkaar op kantoor afgesproken. Voor de andere dagen is het aan de medewerkers zelf waar ze het liefste werken. DUO heeft uitstekende middelen voor communiceren op afstand beschikbaar gesteld. Daardoor maakt het steeds minder uit waar je bent en ben je steeds flexibeler.”

De opdracht bij DUO loopt aan het eind van het jaar af. Dan is het voor Patrick tijd om weer verder te kijken. Wat hij dan wil doen? “Dat weet ik nog niet. Ik ben niet zo’n vooruitkijker en zie tegen die tijd wel waar ik sta en wat ik wil. Belangrijkste voor mij is dat ik lekker kan blijven programmeren.”

Nagenieten van de heerlijke zomerbarbecue!

Toby Nijman over de top-5 Java-trends van dit moment

Expertise

Java Development & Front-end Development

Futureproof Software Engineers

Over deze expertise

Dev Talents is dé thuishaven voor software developers. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?