icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij Dev Talents
Nieuws Microsoft development 02/05/2020

"Als je dingen voor elkaar wilt krijgen moet je een duidelijke visie hebben"

Ahmet Budak

Software Engineer Ahmet Budak werkt inmiddels een maand voor Kennisnet. Zijn hoofdtaak is programmeren maar hij ziet ook andere uitdagingen waar hij mee aan de slag wil: “Ik hou een lijstje bij met dingen die ik opmerk, zodat ik verbeteringen aan kan kaarten om samen tot een toekomstbestendig resultaat te komen.”

Expertise

Microsoft development

.NET'ers die impact maken

Over deze expertise
Ik wil in mijn werk een garantie af kunnen leveren omtrent de kwaliteit zodat we klaar zijn voor toekomstige ontwikkelingen.
Ahmet Budak / Dev Talents

We spraken je eerder al kort over wat je gaat doen. Hoe gaat het nu een maand verder?
“Het gaat goed! We zijn in volle vaart aan het ontwikkelen omdat we in september live gaan met een herbouwde website voor Scholen op de kaart, vanuit Kennisnet. Vroeger was het doel van deze website om naar de overheid te verantwoorden wat de scholen doen, inmiddels is dit verschoven naar het doel om ouders te informeren in hun keuze naar welke school hun kind kan gaan. Hiervoor zijn allerlei nieuwe functionaliteiten nodig die we in losse sprints oppakken.”

Wat is jouw rol binnen het project?
“Ik zit in een scrumteam dat voor het grootste deel uit Business Intelligence-mensen en .NET developers bestaat. Ik breng hierin een groot stuk ervaring mee op gebied van .NET programmering en het uitdenken van complexe technische vraagstukken, en weet goed wat werkt of juist niet werkt binnen de code. Daarnaast signaleer en benoem ik punten die me opvallen en waar ik mogelijkheden tot verbetering zie.”

Kun je een voorbeeld noemen van een mogelijke verbetering?
“We ontwikkelen als team steeds onderdelen die we aan het grotere geheel plakken. Dit gaat in een behoorlijk tempo en moet natuurlijk goed getest worden. Op dit moment is er één tester die alles handmatig door moet nemen. Met de snelheid waarin we werken is dit binnenkort niet meer vol te houden als je kijkt naar de benodigde tijd en de complexiteit van wat getest moet worden. Dit bespreken we met het team zodat we door middel van automatische testen gezamenlijk een garantie af kunnen geven omtrent de kwaliteit van wat we opleveren. Het belangrijkste is dat wat we opleveren toekomstbestendig is en niet of nauwelijks technical debt met zich meebrengt waar we op termijn tegenaan zouden kunnen lopen.”

Communicatie is altijd het meest belangrijke element: zorg dat verwachtingen duidelijk zijn en praat met elkaar.
Ahmet Budak / Dev Talents

Hoe kun je zo’n verandering naar automatisch testen doorvoeren?
“Voordat ik iets aankaart bedenk ik van tevoren hoe we het specifieke issue aan kunnen pakken. De uitdaging hierbij is dat in een team en organisatie verschillende ambities gelden en verschillende werkmethodes worden gehanteerd. Het belangrijkste – wat geldt voor alle projecten waar ik aan gewerkt heb – is om al deze verschillende mensen mee te krijgen door goed te communiceren, je verwachtingen uit te spreken en te benoemen wat de voordelen van een nieuwe werkmethodiek voor de betrokkenen zijn. Als je dingen voor elkaar wilt krijgen moet je een duidelijke visie of een concreet doel hebben. En je moet niet te snel willen: het volledig doorvoeren van een nieuwe methodiek als automatisch testen, waarbij het voor mensen voelt alsof ze nooit anders hebben gedaan, kan zomaar een jaar duren. De implementatie gaat stap voor stap maar levert wel veel voordeel op.”

Wat is een andere les die je hebt meegenomen uit eerdere opdrachten?
“Eigenlijk een eenvoudige scrum-tool: timeboxen. Door een meeting op bijvoorbeeld maximaal een uur in te stellen en dan ook écht te stoppen maak je het overleg doelgericht en kun je elementen die niet met het doel te maken hebben weglaten. Dit kunnen onderwerpen zijn die op dat moment niet relevant zijn, of mensen die niet bij dit onderwerp betrokken hoeven te zijn en hun tijd beter kunnen besteden.”

Wat is het vervolg van je opdracht? En zijn er hierin elementen waar je extra mee aan de slag wilt?
“Momenteel zijn we in volle gang met de voorkant van de website. Op technisch vlak ga ik binnenkort ook te maken krijgen met de applicatie: het cms-onderdeel waar scholen zelf wijzigingen kunnen aanbrengen in de informatie die getoond wordt op de website. Op organisatorisch vlak wil ik me op twee vlakken verder ontwikkelen: ik wil aan de ene kant begrijpen hoe de organisatie werkt en vanuit welke overweging bepaalde besluiten worden genomen. Aan de andere kant wil ik verder groeien in het creëren van een draagvlak voor nieuwe werkmethoden of technologieën. Het mooie is dat het een het ander versterkt: hoe meer je van een organisatie begrijpt, hoe beter je ook draagvlak kan combineren.”

Hoe meer je van een organisatie begrijpt, hoe beter je draagvlak kunt creëren voor nieuwe methoden of technologieën.
Ahmet Budak / Dev Talents

Tot slot: je bent zelf ook bezig met de ontwikkeling van een app. Hoe gaat het daarmee?
“Ik ben inderdaad bezig met de ontwikkeling van een valuta-conversie-app. Dit is ontstaan toen ik op reis continue met andere valuta moest betalen en steeds maar weer tegen een laadscherm aanliep als ik snel iets om wilde rekenen in een winkel. Deze zomer moet de app klaar zijn, zónder laadscherm. Ik krijg veel energie van de technische complexiteit van dit project en het voelt fijn om echt iets tastbaars kunnen ontwikkelen. En alles wat ik op technisch gebied leer kan ik weer meenemen in mijn volgende projecten.”

overzicht nieuws
Expertise

Microsoft development

.NET'ers die impact maken

Over deze expertise
Eporta: Ahmet Budak
Ahmet Budak /
Senior Microsoft .NET Developer

Dev Talents is dé thuishaven voor software developers. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?