icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij House of Talents
Blog 08/03/2019

Durven

martijn kamermans

Ik sprak deze week een trainer en het ging over ondernemerschap en de vraag waarom de ene ondernemer succesvoller is dan de andere. Zijn antwoord was stellig: “De meer succesvolle ondernemers zijn minder bang en durven meer." Alle andere eigenschappen zoals visie, doorzettingsvermogen, mensenkennis en commerciële vaardigheden zag hij meer als randvoorwaarden.

Een interessant inzicht. Het zou volgens mij voor ons allemaal goed zijn om meer te durven. Goed voor het individu, goed voor de bedrijven (dus ook voor House of Talents) en goed voor Nederland.

Maar er zitten twee kanten aan durven. In goed Engels: opportunity & risk. Kennelijk zijn mensen die meer durven enthousiaster over de kans en minder bang voor het risico.

Die kansen snappen we allemaal wel. Maar nu de risico’s. We worden de hele dag bang gemaakt met verhalen over risico’s. En we vergeten met elkaar om de onheilsprofeten die ongelijk kregen flink aan te pakken. Wat is er gebeurd met de mensen die hadden voorspeld dat alle IT systemen zouden stilvallen op 1-1-2000, dat de Euro vandaag niet meer zou bestaan, dat Griekenland volledig kopje onder zou gaan, dat … (ach je kunt de voorbeelden zelf ook wel bedenken). Die mensen hebben volgens mij geen opblaasclown in hun voortuin gekregen. Sterker nog ze zijn vaak nog steeds gewoon hoogleraar of journalist.

Doordat we die mensen niet aanpakken blijven we banger dan nodig en durven we te weinig. Dat geldt voor het land, maar ook voor onze eigen kleine leefomgeving.

Ik ga het de komende weken eens proberen. Ik zal de onheilsprofeten in mijn omgeving eens vragen wat er van al dat voorspelde onheil terecht is gekomen en ze uitdagen om nu een positieve voorspelling te doen. Doe je mee?

Overzicht blogs

Wil je meer weten over House of Talents óf een van haar domeinen? Neem contact op!