icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij House of Talents
Blog 24/01/2019

Business Manager aan het woord: Claar van Houtum

Claar van Houtum

Iedere week stellen wij een Business Manager van House of Talents aan je voor aan de hand van vijf vragen.
Claar van Houtum van QoppoConsult zat deze week op de bank, klaar voor het vragenvuur.

Ik denk dat mijn collega’s veel van mij weten, want wij zijn vrij open bij QoppoConsult.
Claar van Houtum / QoppoConsult

Hallo Claar, stel jezelf eens voor”

Mijn naam is Claar van Houtum. Ik ben Business Manager bij QoppoConsult. Nu al bijna een jaar, maar het voelt nu al als een échte familie. Softwaretesters werken bij ons via de midlance-constructie: een beloningsmiddel vanuit onze holding, House of Talents.

Als je de testexperts van QoppoConsult zou moeten omschrijven, wat is dan hun DNA?”

Oeh.. Qoppanen zijn wel redelijk eigenwijze mensen. Het zijn mensen die écht weten wat ze willen, ondernemend zijn en een beetje risico’s durven nemen. Anders word je geen midlancer. Tegelijkertijd willen onze testers omringd worden door gelijk gestemden waarmee ze kunnen sparren. Over het algemeen hebben onze testers het beeld dat ze dan meer kennis opdoen, van elkaar leren en samen sterker staan. Onze testers zijn gedreven en willen het onderste uit de kan halen.

Zou je het midlance-model willen toelichten?”

Natuurlijk! Midlancen is in de basis een financieel beloningssysteem. Het komt er op neer dat iemand bij ons in vaste dienst is, maar op het moment dat hij in opdracht is bij de opdrachtgever, 70 procent van het uurtarief krijgt. De overige 30 procent gebruiken we dan voor meetings en opleidingen die we organiseren, mijn salaris en als iemand beschikbaar is krijgt hij ook een daggeldvergoeding, dan is hij niet helemaal zonder inkomen. Dat is het financiële verhaal.

Bij QoppoConsult is iedereen midlancer. En voor ons is daardoor de cultuur ook heel anders geworden, want ik kan als manager niet iemand opleggen een opleiding te doen of een opdracht te doen ver van huis. Ik heb namelijk geen drukmiddelen, beoordelingsgesprekken of salarisverhoging. Voor ons maakt dat de gelijkwaardige cultuur en het samen zorgen dat iemand een zo mooi mogelijke en zo goed mogelijk passende opdracht heeft. Dat is voor ons het belangrijkste onderdeel van het midlancen.

“Qoppanen zijn dus redelijk zelfstandig”

Onze testers blijven redelijk zelfstandig, sommigen gaan ook echt zelf op zoek naar opdrachten. Ze Informeren ons dan wel, maar doen een groot deel ervan zelf. Anderen wachten wat meer af, omdat ze weten dat het hen wat minder ligt of het minder leuk vinden om te doen. We werken wel écht samen.

Een gemotiveerde werknemer telt voor twee! Een beetje een cliché, maar dat vind ik echt.
Claar van Houtum / QoppoConsult

“En het gaat best wel goed met QoppoConsult, toch?”

Het gaat héél goed met QoppoConsult! Ik ben een jaar geleden bij het team gekomen, omdat de drie Business Managers op dat moment teveel werk hadden. Dat is een goed teken. Daarnaast zijn we nu 85 man groot. En we hebben allerlei toffe projecten die we erbij kunnen gaan doen, zoals het maken van filmpjes voor ons recruitment en het zoeken van partners om dingen uit handen te nemen. Dat er nu ruimte is om die projecten ernaast te doen, komt echt doordat we het aantrekken en inzetten van de juiste mensen nu goed onder controle hebben. Dus dat hopen we zo te houden!

“Het klinkt als een vrij drukke baan. Zijn er ook nog dingen die je in je vrije tijd naast QoppoConsult doet?”

Ik sport veel en ik ga in april op vakantie naar Nepal. Daar ga ik een flinke trektocht maken, dus ik moet nog even fit worden... Daarnaast ben ik ook nog wandelcoach. Ik coach twintigers en dertigers met stressklachten, maar dan buiten tijdens een wandeling. Ik heb bij Qoppo de ruimte gekregen om dat naast mijn werk te blijven doen, zolang het niet teveel tijd in beslag neemt natuurlijk. Verder heb ik allerlei van die standaard hobby’s, zoals koken in het weekend en uitrusten op de bank.

“Wat weten jouw collega’s nog niet van jou?”

Ik denk dat mijn collega’s veel van mij weten, want wij zijn vrij open bij QoppoConsult. Wat wel iets is wat veel mensen verrast, is dat ik tijdens mijn studie fanatiek geroeid heb. Dan vragen mensen al snel of ik wereldkampioen was, zover ging het niet. Maar je kan bij roeien al snel serieus trainen. Daar heb ik doorzettingsvermogen ontwikkeld en het plannen naar een doel toe geleerd. Ik kan me daardoor goed vastbijten.

“Heb je nog een mooie oneliner of een motto?”

Moeilijke vraag wel... Wat een hele belangrijke is, is dat mensen gemotiveerd zijn en plezier hebben in hun werk. Dat geldt voor Qoppanen, maar ook voor mezelf, mijn vriend, etc. Ik denk namelijk van het moment dat je plezier hebt in je werk, dat je sneller de vragen stelt: Wat kan ik nog beter doen? Hoe kan ik het nog mooier maken voor mezelf? Ik denk ook dat dat energie geeft aan jezelf en de mensen om je heen om aan de slag te gaan. Dus ik ben eigenlijk altijd op zoek naar: wat drijft jou nou echt? Heel vaak vertellen mensen: “Ik wil technisch gaan testen, want daar wordt in de markt veel om gevraagd.” Mijn vraag is dan toch: waarom wil je dat? En als alleen maar het antwoord is dat je daar nu een goed uurtarief mee kunt verdienen, ga ik toch doorvragen naar wat je op de lange termijn drijft. En of je daar op mentaal vlak het meeste uithaalt. Dus een gemotiveerde medewerker telt voor twee! Een beetje een cliché, maar dat vind ik echt.

Meer informatie 
Ben je benieuwd naar wat QoppoConsult allemaal voor jou kan betekenen?

Bekijk hier de site

Wil je deel uitmaken van een groep gedreven en ambitieuze Test experts? Stuur jouw cv naar office@qoppoconsult.nl