icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij Project and Change Talents
Blog 05/03/2020

PMO: dynamiek is de sleutel

Gonny

Het niveau en de autoriteit van de PMO’er verandert, herken je dat? Hoe er een aantal jaren geleden nog gevraagd werd naar voornamelijk rapportage skills, is er nu veel meer aandacht voor meedenken op projectmanagement niveau en het coachen van projectmanagers. Persoonlijk vind ik dat een prachtige verandering. Een dynamisch vak als PMO blijft op deze manier een uitdaging.

Bij mijn huidige opdracht in het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond merk ik dat ook hier de trend doorzet om mij als PMO’er in te zetten op strategisch niveau. Helder communiceren, kritisch meedenken en tijdig problemen signaleren is dagelijks aan de orde. Het is echt leuk om zo als team te werken aan een professioneel projectmanagement en projectmanagers te coachen in het juiste gebruik van de gewenste projectmethodieken. 

Naast een duidelijke vraag naar soft skills merk ik ook dat er meer wordt gevraagd qua affiniteit met technologie zoals datamigratie. Vandaag nog hebben we het gebruik van Power BI besproken als serieuze optie om als PMO’er mee te gaan werken. Het herkennen van trends en creëren van scenario’s wordt zo veel gemakkelijker dan een aantal jaar geleden.

Als je dynamisch wilt zijn kan je denken aan een dynamo: een dynamo geeft alleen licht bij beweging. Als je als PMO’er licht wil blijven geven binnen je organisatie, moet je blijven bewegen.
Gonny / Project & Change Talents

Het gebruik van nieuwe hard skills vind ik persoonlijk moeilijker dan het inzetten van soft skills, maar dat maakt het tegelijk ook een mooie uitdaging waarbij ik terugkom op de titel: dynamiek is de sleutel. Als je dynamisch wilt zijn kan je denken aan een dynamo. Een dynamo geeft alleen licht bij beweging. Als je als PMO’er licht wil blijven geven binnen je organisatie, moet je blijven bewegen. Je kennis en ervaring in soft skills én hard skills blijven ontwikkelen maakt je future proof als PMO’er. 

Het zal niet lang meer duren tot Bots & RPA steeds meer gebruikt zullen worden in organisaties. RPA staat voor Robotic Process Automation en kan organisaties enorm helpen om simpele en tijdrovende processen te automatiseren. De meest geschikte processen zijn de processen die vaak herhaald worden en waar gemakkelijk fouten in kunnen sluipen. Denk hierbij aan het automatisch versturen van betalingen naar leveranciers of een robot die een handmatig rapport automatiseert en dagelijks een update uitdraait in plaats van 1x per week. 

Deze trend gaat hand in hand met de toegenomen vraag naar PMO’ers met een technische achtergrond. Er worden dus steeds meer PMO’ers gezocht die skills hebben in de automatisering, of hier interesse in hebben en willen doorgroeien. Automatisering is dichterbij dan je denkt. Ben jij voorbereid? Met elkaar kunnen we het dynamische vakgebied PMO nog verder professionaliseren!

Automatisering is dichterbij dan je denkt. Ben jij voorbereid? Met elkaar kunnen we het dynamische vakgebied PMO nog verder professionaliseren!
Gonny / Project & Change Talents

Benieuwd wat onze experts voor jouw organisatie kunnen betekenen? Neem contact op!