icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij IT Test Talents
Nieuws 10/02/2023

“Testtool Cypress past perfect in mijn straatje”

QoppoConsult

Marc Halewyn mag als testspecialist bij Alliander werken met zijn favoriete testautomatiseringstool: Cypress. Waarom hij hier zo’n fan van is, legt hij graag uit.

Het nut van testautomatisering

Marc is zo’n 6 jaar bezig in het testvak, waarvan ruim 2 jaar bij IT Test Talents. Hij houdt zich voornamelijk bezig met het testen van webapplicaties. Hij weet hoe nuttig testautomatisering hierbij kan zijn. “Als tester moet je aan het einde van een sprint repetitieve testen uitvoeren. Dat is één van de krachten van testautomatisering.” Volgens Marc heeft testautomatisering nog een ander voordeel: een testtool maakt je werk leuker. Het wordt minder saai, je kunt je met andere dingen bezighouden en je krijgt sneller terugkoppeling over de staat van een applicatie. “Voor iemand die graag met verschillende zaken bezig is, zoals ik, is testautomatisering leuk. Je moet wel de applicatie handmatig verkennen en testen, maar je bent ook bezig met het opzetten van de automatische tests.”

Kwaliteit als brug naar IT

Marc werkte niet altijd als tester. Hij begon zijn carrière als werktuigbouwkundige. “Kwaliteit heb ik altijd als leidraad gehad en dat was voor mij dan ook het bruggetje naar de IT. Ik ben iemand die oog voor detail heeft en geïnteresseerd is in techniek. Ik ben nieuwsgierig en dat heeft mij geholpen om makkelijk in het testvak te rollen. Bovendien hou ik van de dynamiek van nieuwe opdrachten, nieuwe omgevingen en nieuwe collega’s.”

Keuze voor Cypress

Bij éen van zijn opdrachten moest Marc een tool voor testautomatisering kiezen. Hij kwam na gedegen onderzoek bij Cypress uit. Waarom? “Het grootste voordeel is dat Cypress open source is, maar dat er wel een bedrijf achter zit dat zorgt dat er een redelijk opgezet framework is. Het is daardoor iets minder flexibel dan andere tools, maar wel erg toegespitst op het testen van webapplicaties die op Chrome draaien.” De tool wordt continu onderhouden en uitgebreid. Naast dat ze goede documentatie hebben, werkt Cypress heel erg fijn en kun je ook terug in de tijd. “Als je een bepaald scenario aan het automatiseren bent en het loopt niet lekker, kun je door middel van Cypress heel goed zien wat, wanneer en waarom dat gebeurt.”

Opdracht bij Alliander

Bij Alliander werkt Marc ook met Cypress. Zijn team ontwikkelt een webapplicatie die het mogelijk maakt om een station samen te stellen. “Je moet via een soort webshop een product samenstellen en daar is Cypress uitermate geschikt voor. Je gaat naar een bepaalde pagina, klikt op de elementen die je wil toevoegen, voert wat controles uit en uiteindelijk heb je een geautomatiseerd scenario.”

Op het gebied van agile werken zijn ze bij Alliander redelijk volwassen, vindt Marc. “Het team als geheel is verantwoordelijk voor de kwaliteit van de afgeleverde functionaliteit. Aan het einde van de sprint wordt alles getest en wordt er goedkeuring gegeven. De test automation specialist kan zich bezighouden met het automatiseren van de testen. Dat is een hele fijne flow.”

Nooit meer anders

Dat is nog zo’n groot voordeel van Cypress: het is gemaakt door ontwikkelaars en voor ontwikkelaars. En dat is fijn, want uiteindelijk wil je dat het team zelf het testproces kan onderhouden. Dus moeten de ontwikkelaars verder met de tool. “Alhoewel ook voor ons testers altijd werk overblijft. Er is altijd wel vraag om nieuwe testen te bedenken.”, vult Marc aan. “Cypress is een fijne testautomatieringstool om mee te werken. Het is heel makkelijk om de tool te begrijpen en aan de slag te gaan. Een half uurtje is voldoende om de weg in Cypress te vinden.”

Overzicht nieuws

IT Test Talents: slimme schakel tussen business en IT. Ontdek de kracht van onze experts!