icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij IT Test Talents
Nieuws 28/01/2020

Raymond Steenvoorden als expert op congres in Estland

Qoppo

“Ik ben gek op complexiteit!” Het mag duidelijk zijn dat expert Raymond niet terugdeinst voor een beetje uitdaging. Als performance specialist werkte hij eerder voor onder andere Fox Sports en Talpa, waar hij nieuwe en bestaande applicaties heeft getest op hun capaciteit. Hoeveel gebruikers een applicatie kan verwerken, waar de bottleneck zit en wat de schaalbaarheid van de applicatie is.

Denk bijvoorbeeld aan de applicatie van The Voice, die op vaste piekmomenten het verkeer van alle ‘thuiscoaches’ in Nederland moet kunnen verwerken. En natuurlijk onder geen beding mag crashen.

Voor IT Test Talents zet Raymond zijn ervaring in voor een Europees samenwerkingsverband om de informatie-uitwisseling te digitaliseren. Namens het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid werkt hij bij de Sociale Verzekeringsbank aan het project EESSI.

“Het is een applicatie voor o.a. de toegepaste wetgeving, de kinderbijslag en AOW”, legt Raymond uit. “Sinds juli 2019 zijn de eerste formulieren live en de komende jaren zullen er per release meer formulieren digitaal verwerkt worden. Ik ben verantwoordelijk voor de performance van de nieuw te ontwikkelen middleware van de Nederlandse Sociale Verzekeringsbank.”

Digitalisering voor een betere Europese samenwerking

"De overstap naar digitaal is vooral belangrijk voor het dataverkeer tussen de Europese landen", licht Raymond toe. “Neem nu een vrachtwagenchauffeur. Een werkgever is verplicht om de sociale verzekeringspremies te betalen in het land waar een werknemer woont of werkt. De chauffeur dient een A1-verklaring mee te nemen in alle landen waar hij of zij doorheen reist, om aan te tonen dat die premies worden afgedragen. Voorheen gebeurde dit allemaal op papier en dat is natuurlijk een enorme administratie! Daarom wordt dat sinds juli 2019 digitaal geregeld.” 

“Het is een Europese samenwerking. Brussel levert het accesspoint en ieder land is zelf verantwoordelijk om een applicatie te bouwen die met het accesspoint kan communiceren. Alle instituten die vervolgens met die applicatie werken – zoals de Nederlandse Belastingdienst, de SVB en het UWV – kunnen een eigen accesspoint neerzetten. En via dat accesspoint gaat de data vervolgens de grens over.”

De SVB zet actief in op dedicated perfomance testing en lopen dus voorop in de ontwikkeling.
Raymond / IT Test Talents

Expertise delen op het congres in Estland

Voor het EESSI-project reisde Raymond in oktober af naar Estland. Op het congres in Tallin kwamen specialisten uit Scandinavische en Oost-Europese instituten samen om kennis over de applicaties uit te wisselen. Aan Raymond de eer om zijn testaanpak, resultaten en aanbevelingen te delen met zijn internationale collega's.

“Het is natuurlijk een megaproject. Je moet je voorstellen dat de aanvragen van kinderbijslag, TPW of pensioen, dagelijks, realtime en in batches worden doorgestuurd en ontvangen op het accesspoint en doorgestuurd naar de SVB-middleware. Dat is een enorme piek in inkomend en uitgaand verkeer. Je wilt natuurlijk niet dat het accesspoint en de SVB-systemen twee dagen overbelast zijn. De SVB zet actief in op dedicated perfomance testing en lopen dus voorop in de ontwikkeling.”

“Ik vind het erg leuk om zo mijn ervaringen met performance te delen met anderen”, zegt Raymond enthousiast. “En niet alleen met de internationale collega’s. Ik vind het ook leuk om trainingen te verzorgen aan mijn directe collega’s. Ik haal er dan ook veel plezier uit om de SVB met zijn lokale applicaties meer performance-aware te maken.”

Het is natuurlijk een megaproject, zowel technisch als organisatorisch een uitdaging.
Raymond / IT Test Talents

Verschillende culturen en toch een Nederlandse werkvloer

“Ik vind de complexiteit heel erg leuk, maar ook de samenwerking met verschillende Europese instituten. Ik heb eerder met enige regelmaat in het buitenland gezeten voor mijn werk. Het contact met verschillende culturen op de werkvloer blijft onwijs interessant. Ik ben voor IT Test Talentsconsult aan de slag gegaan omdat ik nu liever in Nederland blijf, maar met dit project werk ik toch nog internationaal.”

En de grootste uitdaging van het project? Die moet nog komen…

“Begin volgend jaar wanneer alle AOW aanvragen worden gedigitaliseerd. Dat is verreweg het meeste verkeer wat de SVB gaat verwerken met deze applicatie. De grote uitdaging gaat dus zijn om de digitale omgeving zo ver te krijgen dat het deze schaalgrootte aankan!”

Overzicht nieuws

IT Test Talents: slimme schakel tussen business en IT. Ontdek de kracht van onze experts!