icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij IT Test Talents
Nieuws 12/12/2021

"MVO is leuk en geeft een goed gevoel”

QoppoConsult

IT Test Talents is het grootste CO2-neutrale consultancybureau op het gebied van IT. Het bedrijf compenseert namelijk een groot deel van de CO2-uitstoot door middel van het planten van bomen. “Het is begonnen toen ik jaren geleden een vliegticket kocht waarbij je die optie had”, vertelt Executive Business Manager Arjo Miedema. “Ik vond dat heel leuk en het geeft een goed gevoel, dus toen ben ik gaan uitzoeken of wij dit ook in onze organisatie konden doen.”

Nu is IT Test Talents alweer een paar jaar partner van Trees for All. “Ik heb het gevoel dat we met z’n allen iets moeten doen voor het milieu, en dit is wel een heel makkelijke manier”, aldus Arjo. “Trees for All heeft een calculatiemodel waarmee we de CO2-uitstoot van alle IT-werkplekken en alle gereden kilometers kunnen compenseren. Ik ben dat ook blijven doen tijdens Corona ondanks het feit dat iedereen thuis werkte, want ik vind het gewoon belangrijk.”

MVO

Vervolgens is hij gaan nadenken over MVO, Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, want hij wilde meer doen. “Maar ik ben ook lui”, geeft hij toe. “Dus ik wil zoveel mogelijk MVO doen, maar dan wel op een leuke en eenvoudige manier. Als we met z’n allen uiteten gaan, dan gaan we bijvoorbeeld naar een restaurant waar mensen werken met een verstandelijke beperking. Zij hebben dus een afstand tot de arbeidsmarkt. Door hen een kans te geven in zo’n restaurant, ben je ook met MVO bezig.”

Er zijn nog veel meer manieren om maatschappelijk verantwoord te ondernemen, weet Arjo. “Het heeft te maken met diversiteit in de populatie van medewerkers, gelijke rechten voor mannen en vrouwen, en zo zijn er heel veel zaken die je kunt meenemen in MVO. Wat bij ons heel essentieel is: we hebben ook vrouwen in het management, en daar ben ik best wel trots op. En 60 procent van mijn medewerkers is van niet-Nederlandse afkomst. Ze hebben wel een Nederlands paspoort, maar ze zijn niet in Nederland geboren. We zijn echt een afspiegeling van onze maatschappij.”

Kinderen in Afrika

Andere voorbeelden zijn het laten maken van kerstpakketten door een sociale werkplaats, en producten kopen die iets moois doen voor de samenleving. “Wij bestellen bijvoorbeeld aantekenmappen bij Correctbooks, en dan krijgen kinderen in Afrika lees- en schrijfles van een deel van de opbrengst. Ik had die mappen toch al nodig, en of ik ze nou ergens haal waar ik geen MVO aan kan koppelen, of ik koop deze…. Ja, ze kosten misschien 1 euro meer, maar dan heb ik wel iets moois gedaan. We zijn een gezond bedrijf, dus dat is niet erg. Maar het voelt wel goed.”

Wat Arjo ook aan IT Test Talents heeft gekoppeld, is een voedingscoach. “Die voedingscoach is er met name om mensen van hun Coronakilo’s af te helpen. We hebben iemand die 17 kilo is afgevallen, dus dat is echt supercool. Hoe beter je in lijf zit, hoe beter je met je ambities en talenten kunt omgaan. Als je je doel bereikt betaal ik 100 procent. Als je maar de helft bent afgevallen, betaal ik de helft. Ik weet niet of dat onder MVO valt, maar ik vind het leuk om te doen.”

Nadenken over omgeving

MVO heeft twee taken voor IT Test Talents. “Het is belangrijk voor onze medewerkers en voor onze sollicitanten. Ik wil dat ze zien dat wij geen ‘graaibedrijf’ zijn, maar dat we daadwerkelijk nadenken over onze omgeving en de rol die wij daarin spelen. Vooral de jongere generatie vindt dat belangrijk, want het is tenslotte hun toekomst.”

De tweede taak betreft onze klanten, vertelt Arjo. “Ook zij vinden het belangrijk, want ook zij hebben MVO-doelstellingen. Ze hebben er dus belang bij dat hun leveranciers op z’n minst op gelijk niveau zitten. MVO geeft je trouwens ook extra punten bij een aanbesteding, dus het heeft ook nog commerciële waarde.” De zakelijke benefits heeft hij later pas ontdekt, benadrukt Arjo. “Het is wel belangrijk, maar het is nooit de reden geweest om dit te doen. Het is gewoon uit een goed gevoel gestart, en voor het opschonen van mijn geweten.”

Overzicht nieuws
QoppoConsult
Cinthya Poulina /
Business Manager

IT Test Talents: slimme schakel tussen business en IT. Ontdek de kracht van onze experts!