icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij IT Test Talents
Blog 30/05/2024

"NFR's in de schijnwerpers: een inspirerende kennissessie”

IT Test Talents kennissessie

Bij IT Test Talents hebben we onlangs een boeiende kennissessie gehad onder leiding van onze Testmanager Henk Deelen. Deze avond draaide volledig om NFR's (Non-Functional Requirements). Voorafgaand aan de sessie hebben we samen genoten van een heerlijk diner, waarna we vol energie aan de kennissessie begonnen.

Beproefde methodes om NFR's te filteren

Henk Deelen deelde zijn beproefde methodes om NFR's te filteren uit projecten. Hij benadrukte dat samenwerking tussen bedrijfsanalisten, ontwikkelaars, testers en belanghebbenden cruciaal is. Deze synergie zorgt ervoor dat het eindproduct voldoet aan zowel de verwachtingen van de gebruiker als aan de kritische criteria zoals prestaties en beveiliging. Tijdens de sessie heeft iedereen praktijkvoorbeelden van NFR's gedeeld. Een voorbeeld is een systeem dat technisch gezien goed functioneerde, maar niet voldeed aan de gebruiksvriendelijkheidseisen, waardoor gebruikers het systeem niet accepteerden. Dit toont aan hoe belangrijk het is om alle NFR's vanaf het begin te identificeren en te implementeren.

Wat zijn eigenlijk Non-Functional Requirements?

NFR's zijn alle eisen en wensen die aan een informatiesysteem worden gesteld, los van wat de gebruiker ermee kan doen. Ze specificeren hoe een systeem moet functioneren, bijvoorbeeld op het gebied van performance, beschikbaarheid, gebruiksgemak en beveiliging. In tegenstelling tot functionele eisen (FR's) die beschrijven wat een systeem moet doen, zorgen NFR's ervoor dat het systeem dit op een betrouwbare en efficiënte manier doet.

IT Test Talents kennissessie

Het belang van NFR's

Het begrijpen van de verschillen tussen functionele en niet-functionele vereisten is cruciaal voor het succes van projecten. Functionele eisen bepalen de mogelijkheden van een systeem, terwijl NFR's de operationele parameters vastleggen. Beide soorten vereisten moeten parallel worden ontwikkeld om een alomvattend begrip (HD-succes) van het project te garanderen. NFR's kunnen worden onderverdeeld in verschillende categorieën, waaronder bijvoorbeeld:

  • Performance: de snelheid en efficiëntie waarmee een systeem opereert.
  • Beschikbaarheid: de tijd gedurende welke een systeem operationeel is en beschikbaar voor gebruik.
  • Gebruiksgemak (usability): hoe gemakkelijk gebruikers met het systeem kunnen werken.
  • Beveiliging: de mate waarin een systeem beschermd is tegen ongeoorloofde toegang en data breaches.
  • Portabiliteit: de herbruikbaarheid van software bij het veranderen van omgeving

Waarom worden NFR's vaak niet geleverd?

Een van de redenen waarom NFR's vaak niet worden geleverd, is dat ze minder zichtbaar zijn dan functionele eisen. Men denkt bij NFR's vaak alleen aan performance, maar er zijn veel meer aspecten die even belangrijk zijn. Tijdens de kennissessie hebben we performance slechts kort besproken om ons te richten op de breedte van NFR's.

Projectsucces

De kennissessie onder leiding van Henk Deelen was een eye-opener voor velen. Het is duidelijk dat NFR's net zo essentieel zijn als functionele vereisten voor het succes van een project. Door deze kennis te delen en toe te passen, kunnen we de kwaliteit en acceptatie van informatiesystemen aanzienlijk verbeteren. Tot slot is de samenwerking tussen verschillende teams cruciaal bij het ontdekken, documenteren en prioriteren van NFR's. Deze samenwerking zorgt ervoor dat het eindproduct niet alleen voldoet aan de verwachtingen van de gebruiker, maar ook aan de noodzakelijke operationele criteria, wat leidt tot een succesvoller en robuuster eindresultaat.

IT Test Talents kennissessie

IT Test Talents: slimme schakel tussen business en IT. Ontdek de kracht van onze experts!