icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij IT Test Talents
Blog 09/03/2018

Is automatiseren voor iedereen weggelegd?

Automatiseren

Softwaretesters worden geacht hedendaags te automatiseren. Alles moet in een tool of script aangemaakt worden. Zo min mogelijk handmatig testen, dat is wat veel bedrijven willen.

QoppoConsult
Wariez Sheik-Zahoeri /
Testexpert

Het is niet alleen goedkoper, maar ook de foutgevoeligheid is minimaal. Voor grote bedrijven die puur naar het laatste kijken, klinkt dit als muziek in de oren. Daarnaast, iedereen kan toch op een knopje drukken? Maar wie kunnen er allemaal automatiseerders zijn: is dat echt de typische nerd met een brilletje op die zelfs in zijn pauze doorwerkt, of kunnen jij en ik het ook?

Echt geloof mij "IEDEREEN KAN AUTOMATISEREN"

Al is het low profile. Je hoeft niet een pur sang tester te zijn. Ik kan er nu niet zonder. Als ik binnenkom in een organisatie, is het eerste wat ik vraag of ze AutoIt kennen en wat de regels zijn omtrent het gebruikt van testtooling.

Een kleine tien jaar geleden was ik werkzaam in een klein team, een collega en ikzelf waren de testers. Er mochten toentertijd geen ‘dure’ test- applicaties worden gekocht. Wij testers waren namelijk al duur genoeg. Echter, omdat wij continu dezelfde stappen moesten doorlopen voor een test, was ik toch zo brutaal om verder te kijken naar andere mogelijkheden.

Toen kwam ik de tooling AutoIt v3 tegen. AutoIt is een freeware BASIC-achtige scripttaal die is ontworpen voor het automatiseren van de Windows GUI en algemene scripting. Het gebruikt namelijk een combinatie van gesimuleerde toetsaanslagen, muisbewegingen en manipulatie van vensters/besturingselementen om taken te automatiseren. AutoIt is ontworpen om zo klein mogelijk en stand-alone te zijn zonder externe .dll-bestanden of registervermeldingen die nodig zijn om het veilig te gebruiken op servers. Simuleer toetsaanslagen en muisbewegingen. Bewerk vensters en processen. Communiceer met alle standaard Windows-besturingselementen. Scripts kunnen worden gecompileerd tot zelfstandige uitvoerbare bestanden.

Wat was dit een verademing toen ik dit introduceerde. Zelfs tijdens mijn pauze werd er doorgewerkt op mijn pc, maar dan volledig automatisch! (En ik had geen brilletje op)

Coding

Er wordt stapsgewijs uitgelegd op de website hoe je herhaalde stappen kon versnellen door ze in een script aan te maken. Indien je klaar was met het scripten, kon je dit steeds maar weer runnen waar dan ook. Plus het is uitwisselbaar. Het vereiste wel iets meer nieuwsgierigheid dan de gemiddelde tester. De taal die dit script aanmaakte was behoorlijk intuïtief. En binnen een paar tellen waren er al wat scripts aangemaakt. Langzaamaan werden er testscript op de werkvloer geautomatiseerd. Het werd een feit. Niemand kon er meer zonder. Al gauw maakte ik een generator die deze scripts weer aanmaakte. Wel 500 scripts per half uur! Meer hierover in een volgende blog.

Voorbeelden van simpele scripts zijn te downloaden. Maar ook een online documentatie, quick guide e.d. kun je vinden op de website.

Of je nu elke dag applicaties handmatig start, een simpele inlog wilt op websites, test aanmaakt op intranet, plus elke resultaat van de test in een Word applicatie opslaat, en het resultaat naar je teamleden stuurt via outlook. Alles kan! Gegarandeerd eindeloze mogelijkheden.

Benieuwd naar hoe jij je dagelijkse taken ook kunt automatiseren, of dit nu zakelijk of privé is. Check de website voor meer info:

https://www.autoitscript.com/site/

Uiteraard mag je mij ook altijd mailen voor een eerste kennismaking/ opzet van AutoIt V3 binnen uw organisatie.

Mail kan naar: W.Sheik-Zahoeri@ittesttalents.nl

Overzicht blogs
QoppoConsult
Wariez Sheik-Zahoeri /
Testexpert

IT Test Talents: slimme schakel tussen business en IT. Ontdek de kracht van onze experts!