icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij EngiTalents

“Ervaring opdoen in de praktijk, ik groei elke dag steeds meer”

Katja

Eind vorig jaar ging Katja Suksing het avontuur aan als Engi Talents. Ze startte in november 2021 als HSE-expert in de vorm van een traineeship. Hoe bevalt het haar tot zover? Ze neemt ons mee in haar eerste ervaringen.

Expertise

Health, Safety en Environment (HSE)

Veiligheid in de industrie

Over deze expertise

Proeven

“Als onlangs afgestudeerde is er in de HSE-wereld zoveel werk te vinden, terwijl ik zelf nog niet zo goed weet wat ik leuk vind. Bij Engi Talents kan ik op een flexibele en makkelijke manier veel ervaring op doen. Ik kom letterlijk nog maar net de schoolbanken uit rollen en kan alles wat ik heb geleerd nu direct in de praktijk toepassen. Ik proef van het werkleven, wat op school niet altijd het geval was. Ik kreeg het er daardoor ook een beetje benauwd van om direct ergens voor vast aan de slag te gaan. Bij Engi Talents kan ik zelf bepalen welke opdrachten ik aanneem, welke richting ik op wil en hoe ik mezelf verder wil ontwikkelen. Mij wordt hiermee de kans geboden om van alles te proeven. Uiteindelijk wil ik dat wat ik leuk vind trechteren en daar meer diepgang in zoeken.”

Eerste opdracht

“Ik ben al een aantal maanden in dienst bij Engi Talents en sinds februari ben ik gestart aan mijn eerste opdracht in Rotterdam Botlek bij Climax Molybdenum. Dit is een dochterbedrijf van Freeport-McMoran Copper & Gold Inc., wereldwijd één van de grootste koper en molybdenum producenten. Molybdeen is in zuivere vorm een glanzend grijs metaal. Het kent veel verschillende toepassingen. Het verbetert bijvoorbeeld de corrosieweerstand in roestvrijstaal, het verbetert de hardheid en sterkte bij hogere temperaturen en het vergemakkelijkt de lasbaarheid. De eerste maanden bij Engi Talents begon ik aan een stappenplan. Wat wil ik bereiken, wat wil ik doen en wat voor projecten wil ik aangaan? Tegelijkertijd volgde ik een aantal cursussen. Dat kan ik nu direct toepassen in de praktijk bij Climax Molybdenum.”

Cursussen en opleidingen

“Op dit moment volg ik een specifieke opleiding op het gebied van chemische stoffen (CCSE), om chemische veiligheid goed toe te passen bij Climax. Het leek me gaaf om dat te behalen. En uiteraard kan ik dat ook gebruiken in de toekomst bij andere opdrachten. In april rond ik deze opleiding af en ben ik voor een jaar gecertificeerd. Ook heb ik via Engi Talent een VOL-VCA cursus gevolgd. Met dit certificaat kan ik laten zien dat ik de basiskennis heb over veiligheid, gezondheid en milieu. Het is mooi dat ik die papieren nu heb, want ik merk dat ze in de praktijk wel gevraagd worden.”

Flexibele richting

“Nu zit ik in de chemie, maar het kan nog alle kanten op. Misschien wil ik volgend jaar wel richting de machineveiligheid, of het milieu. Het fijne en leuke aan mijn huidige opdracht is dat alles wel in elkaar is verweven. De focus ligt op chemische stoffen, maar tegelijkertijd moet je ook denken aan machineveiligheid en het milieu. Een richting hoef ik nu nog niet te kiezen, het is fijn dat ik zo flexibel kan zijn. Wat betreft begeleiding kan ik altijd terecht bij mijn collega’s van Engi Talents of Climax. Verder word je als trainee eigenlijk in het diepe gegooid. Start maar en succes. Ik vind het zelf wel fijn om niet de hele tijd aan het handje vastgehouden te worden. Mocht ik het moeilijk hebben, dan word ik wel met één hand gegrepen. Mijn collega’s staan altijd voor me klaar.”

Onzekerheid naar de achtergrond

“Ik groei elke dag steeds meer en kan dingen in de praktijk toepassen. Dat is top! Over het vinden van een passende opdracht was ik in het begin wel wat onzeker. Maar sinds ik aan deze opdracht werk, is die onzekerheid meer naar de achtergrond verdwenen. Al blijft het werken als midlancer altijd een stukje onzeker. Als ik na drie maanden klaar ben met deze opdracht, kan het even duren voordat er een nieuwe opdracht is, of wellicht kan ik direct van start bij een ander bedrijf. Het voordeel van midlancen is dat ik in elk geval een basissalaris krijg op het moment dat ik niet gedetacheerd ben. Dat heb je niet als je gaat freelancen. Daarnaast hoef je ook niet naar je administratie om te kijken.”

Verdere ontwikkeling

“Hoe ik de toekomst zie? Voorlopig ben ik van plan om bij Yellotec te blijven werken, ook na het afronden van mijn traineeship over twee jaar. Misschien wil ik nog de opleiding Hogere Veiligheidskunde gaan volgen. Ik zie dat als een mooie stap, maar eerst maar eens ervaring opdoen. Engi Talents biedt daarvoor in elk geval wel de mogelijkheden. Verder wil ik nu de komende jaren zoveel mogelijk proeven en filteren op de veiligheidsgebieden die ik leuk vind. Via Engi Talents kan ik daarin extra cursussen volgen en reageren op de opdrachten die daarop aansluiten. Er is een tekort aan veiligheidskundigen, je kunt overal aan de slag. Het is zo fijn om zelf nu de macht te hebben om te bepalen wat ik wil. Die vrijheid voel ik bij Yellotec. Verder ben ik ook blij met mijn collega’s, van trainee, tot junior en senior. En dat is het leuke, naast mijn collega’s bij de opdrachtgever, heb ik mijn eigen Engi Talents collega’s om dingen mee te delen en bespreken. Dat voelt heel warm.”

Overzicht nieuws
Expertise

Health, Safety en Environment (HSE)

Veiligheid in de industrie

Over deze expertise

Wil jij het team van Engi Talents versterken als midlancer? Neem contact op!