icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij Project and Change Talents
Blog 31/08/2022

Ontmoet onze superhelden

Project & Change Talents

Met plezier introduceren wij vandaag aan de wereld Eline en Gabriël. Zij zijn de superhelden achter projectsucces. Dat is hoe wij onze PMO’ers en het vak PMO zien. Zij verzorgen alles wat er nodig is om in een projectorganisatie succesvol te zijn. Dat kan alleen als zij veelzijdig ontwikkeld zijn. Als PMO’er ben je bekend met alle aspecten van een organisatie en de daarbij behorende processen en competenties.

De PMO’ers van vandaag kunnen echt het verschil maken in projectsucces of projectfalen. De impact die zij hebben op processen, informatie, stakeholders en besturing is enorm. Wij noemen dit ook wel randvoorwaarden voor projectsucces en dit zijn slechts enkele voorbeelden daarvan. Echter, een goede PMO’er maakt pas echt het verschil als hij of zij bekwaam is met alles wat er speelt in een organisatie. Hij/zij kent de mensen en hun wensen, de processen en verbindingen, de producten, opdrachtgevers, strategie, tactische en operationele doelstellingen van een organisatie. Zij zijn degenen die een project, programma en portfolio aanpak daarop passend kunnen maken. 

Er is niets zo frustrerend voor een projectresultaat als het niet scheppen van duidelijke verwachtingen en afspraken. Dit geldt voor hoe we werken, communiceren en wat we opleveren aan wie en wanneer. Wie is er niet al eens in aanraking geweest met een project wat beloofde alles op te lossen en uiteindelijk geen of slechts enkele van de voordelen wist te realiseren?

Voorheen werden PMO’ers ook wel het schaap met 5 poten of de haarlemmerolie van een organisatie genoemd. Zij moesten gladstrijken wat oneffen was en faciliteren waar onenigheid speelde. Wij zijn er echter van overtuigd dat zij nog meer doen. Zij zijn de superhelden op de achtergrond van projectsucces.

Wat maakt hen een superheld? Hierover gaan zij meerdere blogs schrijven om een inkijkje te geven in welke competenties zij bezitten en wat hun takenpakket onder andere inhoudt. Hiermee laten zij zien wat PMO aan waarde kan toevoegen, hoe zij een projectorganisatie uit de brand kunnen helpen, voorkomen dat de benefits gestolen worden, van saboteurs ambassadeurs maken, angst voor verandering omzetten in vertrouwen en van chaos teruggaan naar orde en rust.

Want wie kent ze nog niet: de momenten dat je project wordt bijgestaan door goede informatie die geruststelt en opdrachtgevers in staat stelt om te sturen. De processen die aansluiten op complexe organisaties waarbij elke afdeling net iets anders werkt en een project toch standaarden kan afspreken die passen. Een veel te lange en onevenwichtige vergadercadans vooraf aan een stuurgroep terugbrengen naar transparante beslismomenten met de juiste vertegenwoordiging. De aansluiting van belanghebbenden op veranderingen op ieder niveau van de organisatie. Het hebben van de juiste mensen en middelen op het juiste moment en misschien wel 1 van de meest spelende van het moment: hoe een organisatie verandering wenst op te leveren en implementeren met agile, waterval, hybride of andere methodieken.

De PMO-superheld van vandaag staat voor al deze vragen paraat en vindt samen met de organisatie projectsucces. Wij geloven dat één van hun superheldkrachten daarom veelzijdigheid is. 

overzicht blog

Benieuwd wat onze experts voor jouw organisatie kunnen betekenen? Neem contact op!