icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij Project and Change Talents

5 vragen aan PMO-expert Svitlana Dzuiba

P&C Talents

Vandaag gaan wij in gesprek met expert Svitlana Dzuiba. We stellen haar vijf interessante vragen over het PMO-vakgebied. Hoe ziet zij de toekomst van PMO en wat is volgens haar het verschil tussen project-, programma-, en portfolio ondersteuning?

Expertise

Project, programma en portfolio office

Project, programma en portfolio office

Over deze expertise
PMO Partner
Svitlana Dziuba /
PMO Expert

1. Hoe zie je de ontwikkeling van de PMO-competentie op de markt?

De PMO-competentie is wijdverspreid in Europa. Organisaties hebben PMO nodig als beheerders van projectmanagementprocessen en tegelijkertijd als ondersteuningsteams.

Grote en groeiende projecten vragen om transparantie in hun werk, en dit is volledig mogelijk met ondersteuning van PMO. Tegelijkertijd zijn projecten een belangrijk onderdeel van de groei van elk bedrijf. Daarom worden in de toekomst meer projecten met verschillende complexiteit in verschillende gebieden verwacht. Deze ontwikkeling zal meer ondersteuning van PMO-professionals vereisen.

2. Wat is naar jouw mening het verschil tussen project-, programma-, en portfolio ondersteuning?

In alle richtingen gaat het om een ander doel en andere omvang. Bij het ondersteunen van projecten ben je meer gericht op opleveringen, het volgen van het proces en het controleren van resultaten. Bij programma- en portfolio ondersteuning heb je een breder overzicht van de omvang. Bij het ondersteunen van een programma is het wijs om het programmadoel in het oog te houden. Wat betreft portfolio ondersteuning, het bedrijfsdoel moet altijd prioriteit hebben.

3. Hoe verschilt de rol van PMO naar jouw mening van die van een projectmanager?

De projectmanager is verantwoordelijk voor de oplevering van projecten, één of meerdere. PMO omvat veel functies in de ondersteuning van projectmanagers en projecten zelf. PMO stelt de regels van het "Project Management Game" in en projectmanagers "spelen" volgens deze regels.

4. Welke verschillen in PMO zie je als gevolg van praktijken zoals Agile of hybride manieren van werken? En waarom denk je dat organisaties specifiek PMO'ers zoeken wanneer deze worden geïntroduceerd?

Het gebruik van verschillende praktijken is effectief en constructief. Het introduceren van meer complexiteit in de structuur vereist meer experts die bekend zijn met alle geïmplementeerde methodologieën en benaderingen. Het is altijd een voorrecht om een ervaren PMO aan boord te hebben die zich bezighoudt met alle complexiteit.

5. Hoe ziet volgens jou de toekomst van PMO eruit?

Ik zie de toekomst met veel projecten, programma's en portfolio's. PMO maakt deel uit van deze componenten. Ze brengen structuur aan in de hectische en turbulente wereld van projectmanagers. PMO-experts moeten zeer gestructureerd en projectgericht zijn; ze kunnen veel waarde toevoegen aan de organisatie. Ontwikkeling verloopt via projecten, maar er is geen toekomst voor kwalitatieve projecten zonder PMO!

Overzicht blogs
Expertise

Project, programma en portfolio office

Project, programma en portfolio office

Over deze expertise
PMO Partner
Svitlana Dziuba /
PMO Expert

Benieuwd wat onze experts voor jouw organisatie kunnen betekenen? Neem contact op!